Ce poate ascunde gingia inflamată? Semnele unei afecțiuni pe care o putem trata din timp

La Puredent vin adesea pacienți, la controlul trimestrial de rutină, care ne semnalează schimbări la nivelul gingiilor. Roșeața și inflamarea acestora poate ascunde o afecțiune mai gravă, însă depistată și tratată din timp, poate fi ținută sub control. De aceea, în articolul de astăzi, vrem să vă prezentăm cauzele, dar și cum gestionăm noi, în clinică, astfel de situații.

Care sunt cauzele inflamației gingivale?

Una dintre cel mai des întâlnite cauze ale inflamării gingivale este igiena dentară precară, care duce la acumularea plăcii bacteriene. Cu toții știm cât de important este periajul dinților pentru sănătatea orală, însă cunoaștem faptul că sănătatea gingiilor se află în strânsă legătură cu rutina igienei cavității orale?

De asemenea, este important să știm faptul că în cavitatea orală există în mod natural bacterii, acestea intră în contact cu amidonul și zaharurile pe care le conțin alimentele și lichidele consumate zilnic. De fiecare dată când mâncăm sau bem băuturi care conțin zahăr, microorganismele care rămân în cavitatea bucală, în zonele inaccesibile periajului dentar formează placa bacteriană, o peliculă fină compusă din bacterii. Faptul că igiena orală nu este o prioritate zilnică favorizează depunerile de placă bacteriană.

Dacă nu este îndepărtată la timp prin igienizări profesionale, realizate de medicul stomatolog în cabinet, placa bacteriană se transformă în depozite de tartru care sunt mult mai greu de îndepărtat. De aceea, controlul periodic la medicul stomatolog este principala armă pentru un zâmbet sănătos, iar profilaxia dentară completă: detartraj profesional, airflow și periaj profesional oferă zâmbetului garanția sănătății orale.

Ce afecțiuni pot ascunde gingiile inflamate?

Gingiile inflamate nu reprezintă un motiv de îngrijorare, pentru mulți pacienți, însă prin articolul de astăzi vrem să atragem atenția că acesta este un simptom principal al instalării parodontozei și specific oricărei afecțiuni orale. În acest caz, dacă amânăm programarea la medicul stomatolog, starea clinică a danturii se poate degrada mai mult și asta poate afecta și echilibrul întregului organism.

Boala parodontală rănește țesuturile cu rol de susținere a dinților și de cele mai multe ori, pacienții ajung la mobilități dentare și într-un final chiar la pierderea dinților. Deși în majoritatea cazurilor persoanele vârstnice sunt cele mai predispuse bolii parodontale, aflăm că această afecțiune este tot mai întâlnită și la tineri.

De asemenea, gingivita este o altă afecțiune stomatologică ce poate sta în spatele unei inflamări gingivale. Se manifestă și prin sângerări ale gingiei în timpul periajului dentar, apare un miros neplăcut la gurii, dureri sau mâncărimi.

Factori de risc

Ce factori favorizează instalarea inflamației la nivelul gingiilor? I-am împărți în două categorii: boli generale, de exemplu: diabetul, hipertensiunea arterială, osteoporoza, dar și de către factori genetici, precum și factori legați de un stil de viață nesănătos (consum de băuturi alcoolice, băuturi carbogazoase, alimente bogate în zaharuri și fumat).

Vrem să te bucuri de un zâmbet perfect! Vrem să știi ca la noi în clinică beneficiezi de toată atenția și grija echipei noastre medicale, de aceea te așteptăm cu mare drag la Puredent, să îți oferim zâmbetul pe care îl meriți, pentru că, știi deja că…

Zâmbetul perfect există și poate fi chiar zâmbetul tău!

Search

+
Call Now Button