
Trecerea timpului, stilul de viață sau alți factori au afectat estetica și funcționalitatea dinților tăi? Nu-ți face griji, există mai multe soluții pentru astfel de probleme, iar una dintre ele este tratamentul cu coroane dentare. Acestea sunt lucrări protetice ce pot fi folosite pentru a „îmbrăca” dintele natural, acoperind complet partea vizibilă de deasupra gingiei sau, în cazul în care dintele lipsește, pentru a o înlocui în totalitate.
Deși contribuie și la îmbunătățirea aspectului zâmbetului, principalul rol al coroanelor dentare este acela de a restaura funcționalitatea dintelui pe care îl acoperă și de a-l proteja.
La Puredent, în funcție de nevoile și de preferințele tale, poți opta pentru diverse tipuri de coroane dentare, astfel încât la final să ai din nou zâmbetul frumos și sănătos pe care îl meriți.
Cuprins
Tipuri de coroane dentare după material
Coroanele dentare pot fi realizate din diverse materiale, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Unele se remarcă prin estetică, altele prin rezistență, iar unele au preț mai mic, altele mai mare. Există, bineînțeles, și materiale care îndeplinesc ambele criterii sau au și alte proprietăți de care merită să se țină cont. Alegerea materialului din care va fi realizată coroana dentară se face în funcție de mai mulți factori, de la localizarea dintelui pe care va fi montată și funcția pe care o îndeplini până la bugetul pacientului.
Coroana dentară din zirconiu
Zirconiul sau, mai bine spus, oxidul de zirconiu, forma sub în care este utilizat în stomatologie, este un material foarte durabil, cu proprietăți impresionante, care au transformat coroanele dentare din zirconiu în unele dintre favoritele medicilor și a pacienților deopotrivă. Se remarcă în special prin biocompatibilitate, rezistența și estetica lor superioară.
Coroana dentară din ceramică (porțelan)
Coroanele dentare din ceramică reprezintă o alegere populară, mai ales atunci când vine vorba de dinții din zona frontală. Imită foarte bine textura și culoarea dinților naturali, fiind foarte greu de diferențiat de aceștia. Ca și în cazul de mai sus, coroanele dentare din porțelan sunt o alegere bună pentru pacienții cu alergii la metal.
Coroana dentară metalo-ceramică
După cum îi spune și denumirea, o coroană dentară metalo-ceramică are două părți: o structură interioară metalică (din aur, argint, platină, paladiu, cobalt-crom, nichel etc.) și un înveliș ceramic. Combină astfel rezistența metalului cu estetica superioară a ceramicii. Pot fi folosite atât pentru dinții din zona frontală, cât și pentru cei din spatele gurii, cu menținea că, în timp, există riscul ca la baza gingiei să devină vizibilă o dungă metalică.
Coroana dentară din compozit
Acest material este recomandat mai degrabă pentru lucrări temporare. Nu se remarcă prin rezistență sau durabilitate, fiind mai predispus la fracturi și uzură, comparativ cu alte materiale. Avantajul său este însă acela că, din punct de vedere financiar, este o alegere mai puțin costisitoare.
Tipuri de coroane dentare după funcționalitate
Un alt criteriu după care pot fi clasificate coroanele dentare este cel al funcționalității lor. Din acest punct de vedere, există două tipuri de coroane dentare: provizorii sau definitive.
Coroane dentare provizorii
Coroanele dentare temporare sunt, după cum poți să-ți dai seama din denumirea lor, menite să fie purtate pentru perioade mai scurte, în anumite etape ale tratamentului, până la finalizarea lucrărilor definitive. De obicei, sunt realizate din materiale mai puțin costisitoare, fără a se pune neapărat accent pe rezistența lor, și sunt atașate cu un ciment dentar temporar.
Coroane dentare definitive
Spre deosebire de cele temporare, coroanele dentare permanente sunt menite să fie purtate ani în șir. Pentru confecționarea lor se aleg materiale rezistente și durabile, care le vor asigura o durată de viață cât mai lungă și sunt fixate cu ajutorul unui ciment dentar puternic.
Tipuri de coroane în funcție de modul de realizare
Când vine vorba de tipuri de coroane dentare, există opțiuni și în ceea ce privește modul de realizare sau tehnologiile folosite pentru fabricarea acestora.
Coroane dentare realizate de tehnicianul dentar
În mod tradițional, coroanele dentare sunt realizate într-un laborator de tehnică dentară, pe baza unei amprente luate de către medicul stomatolog, fiind personalizate pentru a corespunde nevoilor pacientului. Realizarea acestora poate dura însă câteva săptămâni și sunt necesare mai multe vizite la cabinet.
Coroane dentare produse prin tehnologia CAD-CAM
Tehnologia CAD/CAM permite realizarea lucrărilor dentare într-un timp foarte scurt și cu precizie maximă. Un alt avantaj pe care îl oferă acest tip de coroane dentare este posibilitatea de a vedea rezultatul final înainte ca tratamentul să înceapă. Coroanele dentare ceramice Emax sunt un exemplu de lucrări realizate prin tehnologia CAD-CAM.
Când se recomandă aplicarea coroanei dentare
Există mai multe motive pentru ar putea fi indicată montarea unei coroane dentare, inclusiv:
- protejarea unui dinte afectat de carii, fracturi sau alte probleme dentare;
- restaurarea unui dinte fisurat sau fracturat ori a unuia foarte uzat;
- acoperirea unui dinte cu obturație mare;
- mascarea dinților cu imperfecțiuni ce țin de forma sau culoarea lor;
- protejarea unui dinte după un tratament de canal.
În cazul pierderii dinților, se poate opta pentru coroane dentare pe implanturi sau, dacă lipsesc mai mulți dinți, acestea pot fi folosite pentru a ancora o punte dentară.
Care sunt etapele aplicării coroanei dentare
Indiferent de tipul de coroane dentare pentru care se optează, procesul de aplicare a acestora presupune mai multe etape:
Examinarea dintelui
În cadrul consultației inițiale, dintele pe care urmează să fie aplicată coroana va fi examinat cu atenție și se vor realiza toate investigațiile necesare, inclusiv radiografii dentare, pentru a ne asigura că ești un candidat bun acest tratament și pentru a stabili dacă este necesară efectuarea altor proceduri stomatologice înainte de a putea fi montată coroana dentară.
Șlefuirea dintelui
Odată stabilit și aprobat planul de tratament, dacă nu este necesară efectuarea altor tratamente, se poate trece la următoarea etapă, cea a pregătirii dintelui. Acesta va fi șlefuit pentru a face loc coroanei dentare. Gradul de șlefuire depinde de tipul de coroană folosit.
Realizarea amprentei
După ce dintele a fost pregătit, se va lua amprenta dentară pe baza căreia se va realiza coroana dentară. Această amprentă va fi trimisă apoi în laboratorul dentar.
Montarea coroanei dentare provizorii
Dacă este necesar, până la finalizarea coroanei definitive, va fi montată o coroană dentară provizorie care va acoperi și proteja dintele între timp. Aceasta va fi fixată cu ajutorul unui ciment dentar ce va permite îndepărtarea sa atunci când este timpul pentru montarea coroanei definitive.
Fixarea coroanei dentare definitive
Odată realizată coroana dentară permanentă, vei fi chemat înapoi la cabinet pentru montarea acesteia. După ce ne vom asigura că ți se potrivește perfect și că nu-ți provoacă niciun disconfort, aceasta va fi fixată definitiv.
Întrebări frecvente despre coroanele dentare
De regulă, o coroană dentară rezistă între 5 și 15 ani. Durata sa de viață depinde de materialul din care este realizată, dar și de cât de atent o îngrijești. Lipsa unei bune igiene orale și existența unor obiceiuri vicioase precum scrâșnitul din dinți, rosul unghiilor sau folosirea dinților pentru a deschide pachete îi poate afecta rezistența.
Chiar dacă nu este menită să fie purtată pentru o perioadă lungă, pentru rezistență îndelungată este necesară menținerea unei bune igiene orale. Nu este, totuși, indicată utilizarea unor tehnici agresive în timpul periajului dentar agresiv și a folosirii aței dentare. Se recomandă evitarea alimentelor tari sau lipicioase, a celor cu conținut ridicat de zahăr sau a celor prea fierbinți sau prea reci.
Coroanele dentare nu necesită o îngrijire specială. Tehnica de periaj corectă este aceeași care se folosește în cazul dinților naturali. Nu folosi mișcări bruște sau agresive; continuă doar să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, iar atunci când folosește ața dentară, insistă în zona unde gingia întâlnește dintele.
Coroanele dentare pot fi folosite pentru a corecta forma, culoarea sau mărimea unui dinte, dar și pentru a-l proteja și a crește rezistența acestuia. Dacă vrei un zâmbet perfect, te așteptăm la Puredent pentru a te ajuta să alegi cea mai bună opțiune pentru tine, fie că este vorba de coroane dentare sau de alte lucrări protetice.
Pentru informații suplimentare și programări, ne poți suna la numărul de telefon 0721904777 sau ne poți scrie pe adresa de email info@puredentalclinic.ro.