
Bazele unui zâmbet frumos și sănătos se pun de la cele mai fragede vârste. Pentru a avea o educație orală adecvată, încă din copilărie trebuie indusă copilului nevoia de a merge la medicul stomatolog doar pentru a-l asigura că totul este în regulă cu dinții săi. În cadrul clinicii Puredent am considerat oportună dezvoltarea ramurii de Pedodonție sau Stomatologie pediatrică, pentru că ne dorim să facem parte din clasa medicilor care educă și setează niște trenduri de conduită și în segmentul igienei și sănătății orale.
Cuprins
Ce este pedodonția – stomatologia pediatrică
Pedodonția este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea problemelor dentare la bebeluși, copii și adolescenți. Un pedodont posedă nu doar calificările și experiența necesară pentru a putea avea grijă de sănătatea orală a unui pacient atât de special, ci și încă o calitate esențială: abilitatea de a-l face să se simtă în largul său în cabinetul stomatologic și de a comunica „pe limba lui” pentru a-l face să înțeleagă cum și de ce ar trebui să aibă grijă de dinții și gingiile sale.
Afecțiuni oro-dentare frecvente la copii
Dinții copiilor încep să erupă după primele șase luni de viață, iar de la vârsta de 7 ani, dinții ”de lapte” sunt înlocuiți treptat cu dinți permanenți. Pe tot acest parcurs, copilul trebuie periodic asistat și verificat pentru a avea o dezvoltare propice a dentiției. Fără asistență stomatologică adecvată, copiii se pot confrunta cu diverse probleme care pot provoca dureri sau complicații dentare. Iată o listă a câtorva dintre problemele dentare cel mai des întâlnite la copii:
- Caria dentară – reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni stomatologice la copii și apare atunci când acizii din placa bacteriană, acea peliculă subțire, lipicioasă, care se formează zilnic pe suprafața dinților noștri, atacă smalțul dentar; se poate observa mai întâi o linie albă de-a lungul gingiei sau pete albe ori maronii pe dinți, pentru ca mai apoi, ce măsură ce caria avansează, zonele maro sau negre să devină tot mai vizibile; un tip particular de carie care afectează copiii este carie de biberon, cauzată de consumul de lapte sau băuturi dulci din biberon sau înainte de somn;
- Gingivita – deși este mai puțin frecventă decât la adulți, gingivita poate afecta și copii; gingiile roșii, dureroase, umflate și care sângerează sunt posibilele semne pe care le-ai putea observa la copilul tău; depistată în stadiu incipient este ușor de tratat; dacă nu se intervine la timp, se va transforma în parodontită, o afecțiune mult mai gravă;
- Bruxismul – scrâșnitul dinților este un fenomen relativ des întâlnit la copii, ce poate avea diverse cauze, de la o obstrucție a căilor respiratorii, la stres sau anxietate; copiii care obișnuiesc să scrâșnească din dinți noaptea se pot plânge de dureri de cap constate sau de dureri ale maxilarului dimineața; de obicei, bruxismul dispare de la sine;
- Probleme ortodontice – dinții în plus sau lipsa acestora, maxilarele mici, pierderea prematură a dinților de lapte, folosirea prelungită a suzetei sau suptul degetului sunt câteva dintre cauzele care pot duce la apariția unor probleme ortodontice la copii (dinți strâmbi, malocluzie, înghesuire sau spațiere dentară etc.);
Fracturi sau fisuri dentare – există mai multe motive din care s-ar putea fisura sau fractura un dinte, de la o cădere până la slăbirea structurii dentare din cauza cariilor; indiferent de cauza sa, dacă nu se intervine la timp, pot apărea diverse complicații, inclusiv pierderea dintelui.
Tipuri de tratamente în stomatologia pediatrică
Tratamentul dinților temporari este necesar. Este greșită concepția unora conform căreia dinții de lapte nu se tratează, pentru că oricum vor fi înlocuiți. Cariile netratate ale dinților de lapte pot genera afecțiuni în dezvoltarea dinților permanenți, ai căror muguri se află sub dinții temporari.
Pedodonția oferă mai multe tipuri de tratamente pentru dantura copiilor:
- Îngrijirea dentară preventivă – inclusiv igienizarea și aplicarea tratamentelor cu fluor;
- Consiliere alimentară în renunțarea la obiceiuri vicioase care pot cauza îmbolnăvirea dinților (suptul degetului, consumul excesiv de zaharuri);
- Evaluarea timpurie pentru îndreptarea dinților și corectarea ocluziei (în cazul unor mușcături necorespunzătoare);
- Tratamentul și sigilarea cariilor dentare sau a defectelor de structură;
- Tratamentul leziunilor cauzate de accidente (fracturi dentare sau fisuri dentare).
Iată câteva dintre cele mai solicitate servicii de pedodonție:
Sigilarea dentară
Nu este un secret faptul că este mult mai ușor să previi decât să tratezi cariile. Periajul regulat, efectuat corect, al dinților, folosirea aței dentare și a apei de gură sunt modalități bune de a face acest lucru, dar uneori nu sunt suficiente. De exemplu, molarii, acei dinți din spate pe care îi folosim pentru a mesteca, sunt greu de curățat chiar și pentru un adult, cu atât mai mult pentru un copil care poate nu stăpânește prea bine tehnicile de periaj dentar.
Sigilarea dentară este o procedură foarte eficientă de prevenire a cariilor, ce presupune aplicarea pe suprafața masticatorie a dinților a unui material special numit sigilant dentar, împiedicând acumularea bacteriilor și resturilor alimentare în șanțurile acestora. S-a demonstrat că astfel se poate reduce riscul de carie cu aproape 80%.
Este o procedură simplă, rapidă și nedureroasă, care nu provoacă niciun fel de disconfort micilor pacienți.
Fluorizarea
O altă metodă eficientă de prevenire a cariilor este fluorizarea dinților. Fluorul este un mineral care se găsește în sol și apă, precum și în pastele de dinți și apele de gură pe care le folosim. Acesta ajută la întărirea smalțului dinților, crescând rezistența acestora în fața atacului acizilor vinovați de apariția cariilor. De asemenea, ajută la remineralizarea dinților și inhibă creșterea bacteriilor.
Tratamentul de fluorizare dentară presupune aplicarea unui gel sau lac special cu conținut ridicat de fluor pe suprafața fiecărui dinte, prin pensulare sau cu ajutorul unor gutiere speciale.
Detartrajul
Detartrajul este o procedură stomatologică în cursul căreia este îndepărtat tartrul de pe suprafața dinților, din spațiile interdentare și de sub linia gingiilor. Tartrul se formează atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată la timp și se întărește. În acest stadiu, nu mai poate fi îndepărtat prin periaj, ci doar într-un cabinet stomatologic, cu ajutorul unor tehnici speciale. Nu este o procedură dureroasă și, în general, se recomandă efectuarea acesteia de cel puțin 2 ori pe an.
Obturația
Obturația sau plomba este o restaurare protetică folosită pentru a reda funcția și forma unui dinte afectat de carie și reprezintă unul dintre cele mai comune tratamente stomatologice. Poate fi aplicată atât pe un dinte de lapte, cât și pe unul permanent. Procedura presupune îndepărtarea țesutului dentar afectat, curățarea și dezinfectarea cavității rezultate, urmată de umplerea acesteia cu un material de obturație.
În cazul în care copilul este agitat sau este necesară tratarea mai multor dinți, este recomandată inhalosedarea, o tehnică de sedare neinvazivă, care îl va ajuta să se relaxeze. De asemenea, există mai multe tipuri de anestezie stomatologică ce pot fi utilizate și la copii dacă este nevoie.
Extracția dentară
Extracția dentară este o intervenție la care se apelează doar în ultimă instanță, când dintele nu mai poate fi salvat cu ajutorul altor metode de tratament. O altă situație în care ar putea fi necesară o astfel de procedură este când au început să apară dinții permanenți, dar cei de lapte nu au căzut încă. De obicei, se realizează sub anestezie locală, iar procedura în sine este asemănătoare cu cea a extracției dinților la adulți.
Tratamente ortodontice
Dinții înghesuiți, strâmbi sau mușcătura incorectă sunt probleme care pot și ar trebui tratate cât mai devreme. Există diverse tipuri de aparate dentare care pot fi folosite pentru corectarea anomaliilor dentomaxilare, de la aparatele fixe metalice până la gutiere, iar alegerea celui potrivit pentru copilul tău se va face în funcție de nevoile acestuia.
Întrebări frecvente despre stomatologie copii
De regulă, se recomandă ca prima vizită la o clinică dentară pentru copii să aibă loc după apariția primului dinte, dar înainte de prima aniversare. Medicul se poate asigura că dinții copilului tău se dezvoltă așa cum ar trebui și, chiar dacă acesta este prea mic pentru a înțelege, tu vei primi toate informațiile necesare privind îngrijirea corectă a acestora, de la tipul de periuță de dinți și tehnicile de periaj recomandate până la dacă și ce fel de pastă de dinți ar trebui să folosești.
Chiar și în lipsa unor probleme dentare, controalele stomatologice regulate sunt la fel de importante pentru copii ca și pentru adulți, iar asta din mai multe motive:
- Contribuie la prevenirea multor afecțiuni stomatologice sau la depistarea acestora într-un stadiu incipient, când tratarea lor este mult mai ușoară și mai puțin costisitoare;
- Copilul va învăța direct de la un specialist ce presupune o bună igienă orală, dar și de ce este importantă îngrijirea corectă a dinților și gingiilor;
- Scade riscul apariției acelei „frici de dentist” care îi face chiar și pe adulți să amâne vizitele la medicul stomatolog cât mai mult timp posibil.
Ca și în cazul adulților, frecvența controalelor va depinde de gradul sănătății sale orale și de stilul de viață. De regulă, se recomandă efectuarea unui control stomatologic de rutină de două ori pe an, dar îți vom putea da un răspuns exact numai după o consultație.
Cauți servicii de stomatologie pentru copii în Brașov? Te așteptăm la Puredent, clinica zâmbetelor perfecte, unde sănătatea orală a micuțului tău este pe mâini bune. Pentru programări sau informații suplimentare, putem fi contactați la numărul de telefon 0721904777 sau la adresa de email info@puredentalclinic.ro.