ESTETICĂ DENTARĂ

Servicii premium Dentetico

Zâmbetul este una din cele mai puternice unelte de comunicare și poate influența semnificativ „prima impresie”. Are un impact fundamental nu doar asupra esteticii, ci și asupra expresiilor faciale, masticației, foneticii și expresiei verbale. Un zâmbet sănătos și strălucitor reprezintă percepția asupra combinației dintre „sănătate” și „frumusețe”.

Una din cerințele pacienților este aceea de a restaura estetica zâmbetului lor prin diferite metode ce țin de ramura esteticii dentare – totul pentru a crește stima de sine și a îmbunătăți statutul relațional, atât în viața privată, cât și în viața profesională. Provocarea pentru medicul dentist modern este să împace atât obiectivele estetice, cât și funcționale, căutând să obțină cele mai bune rezultate prin proceduri minim-invazive, cu respect față de parametrii biologici. 

Ghidați de design și conduși de pasiunea pentru frumusețe și sănătate, am pus bazele serviciului de estetică dentară, în cadrul clinicii Dentetico.

 

 

Ce este estetica dentară

Estetică dentară este un domeniu al stomatologiei care se ocupă cu îmbunătățirea aspectului dinților și gingiilor, prin modificarea culorii, poziției, formei și mărimii acestora. Trebuie menționat însă faptul că, deși se concentrează pe obținerea unui zâmbet mai frumos, multe dintre procedurile stomatologice efectuate în acest scop contribuie și la restaurarea funcționalității dinților.

 

Beneficiile procedurilor de estetică dentară

Beneficiile tratamentelor de estetică dentară sunt numeroase și includ: 

  • Îmbunătățirea aspectului zâmbetului;
  • Obținerea unor dinți mai albi și mai strălucitori; 
  • Corectarea formei dinților; 
  • Mascarea defectelor dinților; 
  • Creșterea încrederii în sine.

 

Proceduri de estetică dentară

Estetica dentară cuprinde o gama variată de proceduri stomatologice. Printre cele mai solicitate se numără:

  • Albirea dentară; 
  • Coroanele dentare; 
  • Încrustațiile dentare; 
  • Fațetele dentare; 
  • Implanturile dentare.

 

Albirea dentară

Albirea dentară este una dintre cele mai populare proceduri stomatologice și prima la care ne gândim adesea atunci când este menționată estetica zâmbetului. Dorința de a avea dinți mai albi și strălucitori este una împărtășită de mulți dintre noi și, din fericire, există mai multe metode prin care culoarea acestora poate fi deschisă cu mai multe nuanțe:

Cât de repede vei obține rezultatele dorite depinde de metoda aleasă, dar, în orice caz, acestea nu vor fi permanente. În funcție de cât de riguroasă este igiena ta orală și de stilul tău de viață, rezultatele se vor menține de la câteva luni până la câțiva ani.

 

Coroanele dentare


Coroanele dentare sunt lucrări dentare care acoperă sau învelesc partea vizibilă a unui dinte. Pentru ca medicul stomatolog să le poată fixa pe dinte trebuie îndeplinite anumite condiții:

  • medicul va pregăti într-un anumit fel dintele – operațiune numită șlefuire; 
  • dintele respectiv trebuie să fie sănătos sau corect tratat și să nu fie mobil; 
  • partea coronară (adică partea vizibilă în cavitatea bucală) a dintelui să fie suficient de rezistentă pentru a susține lucrarea. 

Coroanele dentare trebuie să înlocuiască cât mai adecvat rolul dintelui pe care îl învelesc, așadar trebuie să preia funcțiile dintelui:

  • Estetică – să se integreze ca formă, mărime și culoare cu dinții vecini; 
  • Funcția masticatorie – coroana dentară trebuie astfel modelată încât masticația să se realizeze confortabil; deoarece coroanele sunt lucrări dentare mici, toate forțele masticatorii se vor transmite de-a lungul rădăcinii dintelui pe care sunt fixate, asigurând astfel un confort optim; 
  • Rezistența – să păstreze sau să crească rezistența dintelui pe care îl acoperă.

În funcțiile de nevoile fiecărui pacient, există mai multe tipuri de coroane dentare care se pot folosi în tratamentele stomatologice: 

  • Coroanele dentare din porțelan pe suport de zirconiu – populare datorită faptului că imită aspectul și culoarea naturală a dinților, acestea se obțin printr-un procedeu de frezare computerizată a unui bloc din zirconiu, folosind tehnologia CAD/CAM; este o opţiune pe care o preferă pacienţii cu alergie la metale; avantajul incontestabil al acestui tip de tratament protetic este biocompatibilitatea totală cu structurile dentare şi gingiile, lucru care se traduce prin lipsa oricăror posibile reacţii advers; zirconiul este unul dintre aliajele care imită cel mai bine culoarea şi transluciditatea dintelui şi de aceea poate fi dificil de identificat chiar şi pentru medicul dentist; în plus, respinge acumularea plăcii bacteriene, este foarte rezistent, este lipsit de conductivitate electrică şi nu corodează în timp; totodată, zirconiul reprezintă baza sau suportul peste care va veni porțelanul, modelat după forma dinților vecini.
  • Coroanele dentare integral ceramice (E-MAX) – coroanele integral ceramice E-MAX sunt realizate fără suport metalic și au rezistență mare la fractură; de asemenea, acestea prezintă o estetică superioară, transluciditatea lor fiind similară cu cea a dinților naturali, iar contactul cu gingia se realizează numai prin ceramică; reprezintă soluţia ideală pentru pacienţii care acuză reacţie alergică la diferite metale și se utilizează în special la nivelul dinților frontali; 
  • Coroane dentare zirconiu integral – sunt realizate integral din oxid de zirconiu, forma sub care este folosit zirconiul în stomatologie; sunt extrem de rezistente și durabile;
  • Coroane dentare din porțelan cu suport metalic (crom, cobalt sau aur platinat) – coroanele ceramice pe suport metalic îmbină rezistența mecanică a metalului cu calitățile fizionomice ceramicii; coroana metalo-ceramică este formată dintr-o capă metalică turnată ce poate fi acoperită complet sau parțial cu un strat de ceramică; metalul de suport pentru ceramică poate fi un metal nobil (aur), un aliaj din metale nobile (aur sau argint cu platina sau paladiu) sau din metale nenobile (cobalt-crom, nichel); 
  • Coroane dentare pe implanturi – sunt indicate, de obicei, când lipsește un singur dinte iar dinții care mărginesc breșa sunt sănătoși sau pot fi tratați; în cazul unei breșe mai întinse, se pot folosi mai multe coroane pe implanturi situate una lângă alta; coroanele dentare sunt realizate din ceramică pe diverse suporturi: aliaje de aur, titan, alte aliaje metalice sau zirconiu. În unele situații se pot confecționa și coroane integral ceramice.

 

Încrustațiile dentare

Încrustațiile dentare sunt obturații turnate în laborator, o alternativă la clasicele plombe. Cavitatea este curățată în prealabil și apoi se ia amprenta dintelui pentru a fi trimisă la un laborator. Locul gol este umplut cu un material provizoriu pentru a evita fracturarea sau deteriorarea dintelui.

Sunt mai multe tipuri de materiale din care se realizează aceste piese de reconstrucție. Primul tip de material este porțelanul, care imită culoarea dintelui. Pe lângă avantajul unui aspect estetic plăcut, încrustațiile cu porțelan sunt rezistente și nu se pătează.

Cel de-al doilea tip este reprezentat de materialele compozite colorate. Ca și încrustațiile din porțelan, cele cu materiale compozite sunt foarte reușite din punct de vedere estetic. Ambele tipuri de materiale sunt cimentate pe dinte cu un adeziv special.

 

Fațetele dentare

Fațetele sunt ca niște cămăși de porțelan care sunt folosite pentru a crea o nouă suprafață frontală pentru un dinte. Acestea sunt piese subțiri, cu o formă identică dintelui natural, care se adaptează pe partea frontală a acestuia și se află în vârful topului de îngrijire în cosmetica dentară. 

Fațetele sunt făcute dintr-o carapace subțire de porțelan și sunt lipite permanent de dinte. Tehnicienii fabrică fațete după amprentele și specificațiile de culori. Fiecare fațetă este personalizată pentru a se potrivi natural și confortabil pe fiecare dinte. După așezare, aceste fațete sunt făcute să arate ca dinții naturali.

 

Implanturile dentare

O condiție esențială pentru un zâmbet de invidiat este prezența tuturor dinților. Implanturile dentare sunt considerate cea mai modernă și eficientă soluție de înlocuire a dinților lipsă. Pe scurt, acestea sunt dispozitive cu o formă asemănătoare unui șurub, realizate, de obicei, din titan, care se inserează în os pentru a înlocui rădăcina unui dinte pierdut și a susține lucrarea protetică ce urmează să îl înlocuiască. În funcție de numărul dinților care lipsesc, această lucrare poată fi reprezentată de o coroană sau o punte dentară. Mai există, de asemenea, și opțiunea unei proteze pe implanturi.  

Este o procedură cu o rată de succes foarte ridicată; unul dintre puținele dezavantaje este acela că întreg procesul, de la consultația inițială până la montarea lucrării protetice, poate dura câteva luni.

 

Cum alegi o clinică sau un medic specialist în estetică dentară

Pentru a obține acel zâmbet perfect pe care ți-l dorești și îl meriți este foarte important să alegi clinica și/sau medicul potriviți. Pentru a putea face asta, sunt câteva criterii de care trebuie să ții cont: 

  • Experiența și specializările – asigură-te că medicul cu care vei lucra are specializările necesare pentru a putea efectua procedurile de care vei avea nevoie; nu uita că și experiența acestuia va influența eficacitatea tratamentului; 
  • Reputația – fie că vorbim de o clinică, fie că ne referim la un medic anume, opinia altor pacienți și reputația sunt indicii care te vor ajuta să afli la fel de servicii și, cel mai important, la ce fel de rezultate te poți aștepta; 
  • Dotările – tehnologiile folosite vor influența aspecte precum durata tratamentului și eficiența acestuia, dar și cât de confortabil va fi tratamentul pentru tine; de asemenea, o clinică sau un medic care dispune de aparatură de ultimă generație va putea oferi o gamă mai largă de servicii; 
  • Materialele folosite – indiferent de tipul de tratament pentru care optezi, îți vei dori ca rezultatele să se mențină un timp cât mai îndelungat, iar acest aspect depinde și de calitatea materialelor folosite. 

Există, bineînțeles, și alte criterii care îți pot influența decizia, de la preț sau locație până la comunicarea cu pacienții; de care dintre acestea vei ține cont depinde doar de tine.

 

Întrebări frecvente despre estetica dentară

Culoarea dinților noștri se va modifica în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, dar sunt și alți factori care pot contribui la îngălbenirea acestora sau la apariția unor pete inestetice: 

  • Moștenirea genetică; 
  • Antibioticele; 
  • Cariile dentare; 
  • Traumatismele dentare; 
  • Excesul de fluor; 
  • Consumul de alimente și băuturi care pătează dinții (ceai, cafea, vin roșu, fructe de pădure etc.); 
  • Fumatul; 
  • Igiena orală precară.

Unul dintre lucrurile pe care s-ar putea să nu le știi este acela că albirea dentară, chiar și cea profesională, va avea efect doar asupra dinților naturali; dacă ai plombe, coroane, punți dentare sau fațete, acestea vor trebui probabil schimbate. 

Alte posibile efecte secundare ale albirii dinților sunt sensibilitatea dentară temporară și iritarea gingiilor.

Există mai multe motive pentru care ai putea avea nevoie de astfel de servicii. Câteva posibile indicații sunt:  

  • Cariile dentare; 
  • Fisurile sau fracturile dentare
  • Dinții strâmbi sau cu anomalii de formă; 
  • Pierderea dinților; 
  • Colorațiile inestetice

Vrei un zâmbet perfect? La Dentetico te așteaptă cei mai buni specialiști în estetică dentară din Brașov. Îți vom fi alături pe tot parcursul tratamentului, de la consultația inițială până la ultima întâlnire, când vei pleca din clinica noastră zâmbind larg, cu încredere, fără să mai simți nevoia să-ți ascunzi dinții. Pentru programări și informații suplimentare, îți stăm la dispoziție la numărul de telefon 0721904777 sau pe adresa de email info@dentetico.ro