
Zâmbetul tău nu te mai mulțumește? Eviți să îți arăți dinții din cauza aspectului inestetic? Cauți o soluție rapidă și eficientă pentru a corecta acele imperfecțiuni care te deranjează? Dacă răspunsul la toate întrebările de mai sus este „Da”, atunci fațetele dentare ar putea reprezenta soluția potrivită pentru tine.
Ce sunt fațetele dentare? Sunt învelișuri foarte subțiri și rezistente care se pot aplica pe suprafața vizibilă a dinților care au colorații inestetice, care sunt fisurați sau sparți pentru a îmbunătăți aspectul și funcționalitatea acestora. Acest tip de lucrări dentare sunt foarte cunoscute și apreciate de acei pacienți care își doresc să obțină un zâmbet perfect, fără tratamente dureroase sau prea multe vizite la cabinetul medicului stomatolog, și nu fără motiv: diferența dintre aspectul dinților înainte și după tratamentul cu fațete dentare este spectaculoasă!
Tipuri de fațete dentare
Există mai multe tipuri de fațete dentare, în funcție de materialul din care sunt realizate, dar și de tehnica de aplicare. După materialul folosit, cele mai utilizate sunt:
- Fațetele ceramice – au o rezistență superioară, nu se pătează și își păstrează aspectul un timp îndelungat; de asemenea, paleta generoasă de culori permite obținerea unor rezultate naturale, fără diferențe vizibile între nuanța dinților naturali și a celor fațetați;
- Fațetele din compozit – sunt mai puțin rezistente comparativ cu cele din ceramică și tind să se păteze și să-și schimbe culoarea mai ușor; au avantajul de a putea fi aplicate într-o singură ședință și necesită un grad mai redus de șlefuire a dintelui.
După modul de aplicare, fațetele dentare se împart în:
- Fațete cu șlefuire – se aplică după șlefuirea dinților;
- Fațete fără șlefuire sau „no prep” – structuri ceramice foarte subțiri care se lipesc adeziv de suprafața externă a dinților fără a fi necesară șlefuirea prealabilă a acestora.
Care sunt avantajele și dezavantajele fațetelor dentare
Asemenea oricărei alte lucrări dentare, fațetele au atât avantaje, cât și dezavantaje și este bine să știi care sunt acestea înainte de a lua o decizie.
Avantaje:
- Reprezintă cea mai rapidă metodă de a obține un zâmbet perfect, cu aspect natural;
- Ceramica este un material foarte bine tolerat de corpul uman și nu există posibilitatea apariției unor reacții alergice;
- Permit modificarea formei și culorii dinților și eliminarea spațiilor interdentare prea mari;
- Îți pot face dinții mai puternici;
- Spre deosebire de dinții naturali, nu se pătează și nu-și schimbă culoarea din cauza consumului de cafea sau a fumatului.[5][4]
Dezavantaje:
- Este un proces ireversibil;
- Nu pot fi reparate dacă se ciobesc sau crapă, ci trebuie înlocuite;
- Se poate dezvolta o sensibilitate dentară la băuturi și alimente calde și reci, din cauza procesului de șlefuire a dinților;
- Tratamentele de albire dentară nu au efect asupra lor.
Când se recomandă aplicarea fațetelor dentare
Deși pot îmbunătăți funcționalitatea dintelui, fațetele dentare sunt utilizate în special pentru corectarea aspectelor ce țin de estetica acestuia. Acest tip de lucrări dentare sunt recomandate pacienților cu:
- dinți care au colorații inestetice, asupra cărora tratamentele de albire dentară nu au avut efect;
- dinți tociți, ciobiți sau rupți;
- dinți ușor nealiniați, cu formă neregulată;
- dinți înghesuiți sau cu spații interdentare prea mari.
Care sunt etapele aplicării fațetelor dentare
În cazul în care ai decis că fațetele dentare sunt soluția perfectă pentru a-ți îmbunătăți aspectul zâmbetului, trebuie să știi că la Puredent acest proces presupune mai multe etape:
1. Consultația
Aceasta este prima etapă și una esențială pentru obținerea celor mai bune rezultate. Vom discuta despre aspectele care te deranjează și vom stabili dacă ești sau nu un candidat bun pentru această procedură. De exemplu, dacă dinții tăi sunt foarte strâmbi, este necesară corectarea alinierii acestora înainte de a putea fi fațetați. De asemenea, vom evalua sănătatea dinților tăi, inclusiv prin efectuarea unor radiografii, pentru a vedea dacă și ce tratamente preliminare sunt necesare.
2. Realizarea planului de tratament
În funcție de nevoile și dorințele tale, vom stabili apoi planul de tratament. Vom discuta despre opțiunile potrivite pentru tine, numărul și tipul de fațete dentare care se vor folosi, culoarea și forma acestora, dar și despre cum ne vom asigura că dinții tăi sunt pregătiți pentru fațetare. Te vom ajuta să faci cea mai bună alegere, în funcție de structura și anatomia ta, apoi vom proiecta designul zâmbetului tău cu ajutorul protocolului computerizat Digital Smile Design, astfel încât să poți vedea cum va arăta rezultatul final înainte de a începe să lucrăm.
3. Șlefuirea dinților
Cu excepția cazului în care s-a optat pentru fațete „no prep”, următorul pas constă în șlefuirea suprafeței vizibile a dintelui. De obicei, se elimină aproximativ jumătate de milimetru din smalțul dintelui, dar cât de profundă va fi această șlefuire poate varia de la un pacient la altul.
Este un proces minim invaziv și nu necesită scoaterea nervului. Pentru ca întreaga experiență să fie una cât mai confortabilă pentru tine, în timpul intervenției se va folosi anestezie locală.
4. Amprentarea fațetelor
Amprentarea fațetelor poate fi considerată una dintre cele mai importante etape ale întregului proces, una esențială pentru obținerea unor fațete durabile. Această amprentă va fi trimisă în laborator, unde un tehnician dentar va realiza fațetele perfecte pentru tine. Până la finalizarea acestora, se poate aplica o lucrare provizorie.
5. Aplicarea fațetelor
Când fațetele sunt gata, acestea vor fi aplicate provizoriu pe dinți, pentru a ne asigura că mărimea, forma și nuanța corespund celor stabilite. Dacă totul este în regulă, suprafața dinților este curățată și pregătită pentru fațete și se trece la cimentarea definitivă a acestora.
Întrebări frecvente despre fațetele dentare
Nu există fațete dentare universale, pe care să le putem recomanda oricărui pacient ca fiind cele mai bune. Fiecare zâmbet este diferit. Tipul de fațete care se vor folosi se stabilește în funcție de particularitățile fiecărui caz, de sănătatea clientului, de dorințele și nevoile sale, dar și de bugetul său.
De cele mai multe ori, fațetele dentare se aplică doar pe dinții din față, cei care sunt vizibili atunci când vorbim, zâmbim sau râdem. Poți opta pentru fațetarea unui singur dinte sau unui set de dinți, 8 sau 10.
Dacă le îngrijești corect, te poți bucura de rezultatul tratamentului cu fațete dentare până la 15-20 de ani.
Nu. Sunt necesare doar o bună igienă orală și controale stomatologice regulate. Pentru a prelungi durata de viața a acestora, se recomandă, totuși, evitarea consumului de alimente și băuturi care le pot păta, dar și a obiceiurilor dăunătoare precum roaderea unghiilor, folosirea dinților pentru a deschide diverse ambalaje, scrâșnitul din dinți etc. Îți vom spune tot ce trebuie să știi despre îngrijirea fațetelor dentare înainte de a pleca din clinica noastră.
Poți beneficia de cel mai bun tratament cu fațete dentare în Brașov, la Puredent. Te așteptăm la clinica noastră pentru o consultație inițială și stabilirea planului de tratament. Dacă ai nevoie de mai multe informații, ne poți scrie pe adresa de email info@puredentalclinic.ro sau ne poți suna la numărul de telefon 0721904777.