Implant dentar

Soluție modernă pentru un zâmbet impecabil

Implantul dentar, un dispozitiv medical cu o formă asemănătoare unui șurub, realizat de obicei din titan, care se inserează artificial în osul mandibular sau maxilar [6], este considerat cea mai eficientă și modernă soluție pentru înlocuirea dinților pierduți. Rolul acestuia este de a susține o lucrare protetică (coroană, punte sau proteză) și te va ajuta să-ți recapeți nu doar funcționalitatea dinților, ci și încrederea în tine însuți.

Credem că pentru a putea lua decizia corectă, trebuie mai întâi să deții toate informațiile relevante. Mai jos vei descoperi tot ce trebuie să știi despre implantul dentar, de la beneficiile acestuia până la pașii pe care îi vom parcurge împreună pentru a ne asigura că vei avea din nou zâmbetul frumos și perfect pe care ți-l dorești.

 

De ce să alegi un implant dentar?

Există mai multe opțiuni de înlocuire a dinților lipsă. De ce ar trebui atunci să optezi pentru implantul dentar în defavoarea altora? Motivele sunt numeroase, dar le vom menționa doar pe câteva dintre acestea:

  • Oferă cele mai naturale rezultate: arată și se comportă exact ca dinții tăi;
  • Spre deosebire de alte opțiuni, nu alunecă și nu face zgomot în timp ce mănânci, atunci când râzi sau când vorbești; 
  • Este singura opțiune care nu afectează integritatea dinților învecinați și menține sănătatea osului; 
  • Nu are contraindicații absolute – anumite afecțiuni necesită luarea unor măsuri de precauție, dar, în general, oricine poate beneficia de tratamentul cu implanturi dentare, inclusiv persoanele care suferă de boala parodontală și fumătorii (cu mențiunea că rata de succes poate fi afectată);
  • Este o soluție la care se poate apela indiferent de numărul și localizarea dinților lipsă, implantul dentar putând înlocui o măsea, un singur dinte ori mai mulți.[4][1]

 

Beneficiile unui implant dentar

Implantul dentar are mai multe beneficii. Iată câteva dintre acestea: 

  • îmbunătățește aspectul fizic și încrederea în sine; 
  • îmbunătățește masticația și fonația;
  • este ușor de îngrijit; 
  • contribuie la menținerea unei bune sănătăți orale;  
  • crește calitatea vieții.[6]

 

Tipuri de implant dentar

Există mai multe tipuri de implant dentar, în funcție de formă, dimensiune, amplasare, modul de fixare a lucrării protetice, numărul de dinți înlocuiți, chiar și în funcție de producător. De obicei, acestea se încadrează în una dintre următoarele categorii:

  • Implant endostal

Acest tip de implant se introduce direct în osul maxilarului și poate susține una sau mai multe lucrări protetice; poate avea forma unui șurub, cilindru sau lame și este recomandat în special pacienților care au deja proteze dentare sau punți;[5]

  • Implant subperiostal

Acest tip de implant este plasat sub linia gingiei, dar deasupra sau pe os. Este recomandat atunci când nu există suficient os pentru a susține un implant endostal sau nu se dorește să se apeleze la adiție osoasă.[3]

 

Alte tipuri de implanturi de care vei mai auzi sunt: 

  • Mini-implanturile dentare – sunt implanturi foarte subțiri, mai puțin rezistente, care se folosesc atunci când spațiile dentare sunt foarte înguste, când trebuie să fixăm protezele mobile sau până la integrarea implanturilor definitive; 
  • Implantul dentar pentru un singur dinte – se folosește în cazurile în care lipsește un singur dinte;[2]
  • Implanturile dentare pentru mai mulți dinți – se folosesc când lipsesc mai mulți sau toți dinții din gură;[2]
  • Implantul dentar „SKY Fast & Fixed – este cea mai modernă și rapidă metodă de restaurare a zâmbetului; în aceeași zi, pacientul poate pleca acasă cu implanturi și o lucrare provizorie fixă, funcțională, urmând după 4-6 luni să fie montată și lucrarea definitivă; pentru maxilarul superior se pot utiliza 4 până la 6 implanturi, iar dacă lucrarea trebuie efectuată pe mandibulă, se utilizează, de regulă, 4 implanturi pentru o reabilitare totală a danturii;
  • Implanturile dentare ce permit atașarea lucrării protetice prin cimentare – lucrarea se lipește pe bontul protetic, piesa intermediară care se înșurubează peste implant, cu ajutorul unui adeziv special; este o metodă utilizată în special în cazul implanturilor pentru un singur dinte;
  • Implanturile dentare ce permit atașarea lucrării protetice prin înșurubare – coroana este înșurubată peste implantul dentar, iar orificiul de acces al șurubului de fixare este acoperit cu un material special, similar celui folosit la plombarea dinților, a cărui culoare coincide cu cea a dintelui natural; are avantajul că permite îndepărtarea facilă a coroanei pentru igienizări sau mici reparații.

 

În ce constă procedura pentru implant dentar?

Indiferent de tipul de implanturi folosite, toate intervențiile de implant respectă anumiți pași:

1. Consultația

Această etapă care ca scop evaluarea sănătății pacientului pentru a se stabili dacă este sau nu un bun candidat pentru tratamentul cu implanturi dentare. Ți se vor adresa întrebări legate de istoricul tău medical și se vor efectua anumite investigații imagistice și analize de sânge. [3]

2. Realizarea planului de tratament

Odată stabilit faptul că tratamentul cu implanturi dentare este soluția potrivită pentru tine, putem trece la următoarea etapă: planul de tratament. În cadrul acesteia vom discuta despre opțiunile disponibile, etapele tratamentului și durata lui, precum și despre eventualele proceduri necesare pentru a asigura succesul implantului.[3]

3. Inserția implantului

După stabilirea planului de tratament și pregătirea cavității bucale, se poate trece la inserția chirurgicală a implantului dentar. De obicei, acest lucru durează în jur de 45-60 de minute, dar durata poate varia în funcție de particularitățile fiecărui caz. Este normal să apară o umflatură după inserarea implantului dentar, dar ar trebui să dispară complet după câteva zile. 

4. Osteointegrarea

Este cea mai lungă etapă a tratamentului, putând dura între 3 și 6 luni. Osteointegrarea este procesul prin care implantul dentar fuzionează cu osul. Acest proces este esențial pentru succesul procedurii și continuă mult timp după ce lucrările finale au fost fixate pe implant. 

5. Plasarea bontului protetic și a coroanei

Odată încheiată cu succes etapa de osteointegrare, peste implant se plasează bontul protetic, iar peste acesta se fixează, prin înșurubare sau cimentare, lucrarea protetică finală. 

Părerea clienților noștri despre implantul dentar

Andreea G.
Toți cei din echipa Puredent sunt profesioniști, orientați spre pacient și te fac sa te simti in largul tău. Sunt sensibili la nevoile mele, îmi răspund la întrebări și îmi ascultă îngrijorările.Puredent mi-a oferit motive în plus să zâmbesc, deoarece au înlocuit un implant dentar eșuat și mi-au creat o proteză superioară uimitoare.
Raluca E.
Experiența mea de implant la Puredent și personalul său a fost remarcabilă. Au comunicat foarte bine fiecare etapă a procesului, așa că am simțit că sunt pe mâini bune până la capăt. Dr. Talmaciu este grijulie, minuțioasă, foarte pricepută și atentă. Recomand cu drag clinica Puredent!
Alexandru H.
Puredent este locul perfect unde sa mergi pentru a avea grija de dintii tai. Echipa Puredent este foarte prietenoasa si profesionista. Am fost intampinat cu un zambet la sosire si am plecat zambind dupa ce tratamentul a fost finalizat. Recomand cu caldura!

Întrebări frecvente despre implantul dentar

Suntem întrebați adesea cât durează un implant dentar și răspunsul este întotdeauna același: poate rezista până la 30-35 de ani, dar depinde și de pacient. În general, tratamentul cu implanturi dentare are o rată de succes de peste 95%, însă rezistența lor în timp depinde de mai mulți factori, inclusiv de cât de atent este pacientul atunci când vine vorba de igiena orală.

Este indicat ca implantul să fie inserat cât mai curând posibil după extracția dentară, imediat ce starea pacientului permite acest lucru.  

Procedura de implantare se desfășoară sub anestezie locală, așa că nu vei simți nicio durere în timpul intervenției. Este posibil să apară un ușor disconfort după ce dispare efectul anesteziei, însă există medicamente care te vor ajuta să treci mai ușor peste el. Cu cât mai atent respecți recomandările medicului, cu atât mai rapidă va fi recuperarea după implantul dentar.

Nu. Sunt importante starea generală de sănătate a pacientului și de cât timp a pierdut dintele, nu vârsta sa. Implanturile dentare nu se adresează însă persoanelor cu vârsta mai mică de 20 de ani, deoarece oasele maxilare nu sunt dezvoltate complet până la această vârstă.

Dacă ai pierdut unul sau mai mulți dinți, este important să-i înlocuiești cât mai repede, pentru a preveni efectele negative pe care lipsa acestora le poate avea asupra sănătății tale orale. Echipa noastră de specialiști în implantologie dentară te așteaptă pentru a te ajuta să alegi soluția potrivită pentru tine. Pentru programări și informații suplimentare, îți stăm la dispoziție la numărul de telefon 0721904777 sau pe adresa de email info@puredentalclinic.ro