Implantul dentar poate fi respins de organism? Iată ce spun specialiștii noștri!

Pentru că ieri am avut la Dentetico zi de chirurgie, am discutat cu doamna doctor Oana Tălmaciu, specialistul nostru în implantologie și chirurgie dentară, despre paradigmele care circulă printre pacienți. Una din aceste prezumții se referă la posibilitatea ca implantul dentar să fie respins de organism.

Este real acest lucru? Dacă da, în ce situații se poate întâmpla asta? Vă vom explica, în articolul de astăzi, tot ce trebuie să știți despre această situație.

Care sunt semnele că implantul dentar poate fi respins de organism?

Când vine vorba de implantul dentar, materialul din care acesta este confecționat trebuie să fie biocompatibil. Dacă implantul dentar nu este 100% biocompatibil, atunci acesta poate fi respins de organism. Ca și semne de respingere vor începe să apară durerile dentare, periimplantita, inflamații ale gingiei și alte probleme din acest spectru.

Ce factori pot favoriza respingerea implantului?

Există numeroși factori care pot influența respingerea unui implant dentar. Printre aceștia enumerăm: existența unor afecțiuni medicale (cum ar fi diabetul sau boli cardiovasculare), lipsa unei igiene orale corespunzătoare după efectuarea implantului, fumatul, bruxismul (o afecțiune caracterizată prin scâșnirea dinților), existența unor alergii, infecția gingivală, plasarea șurubului mai degrabă în maxilar decât în mandibulă, administrarea unor medicamente.

”În cazul pacienților Dentetico care au beneficiat de reabilitare dentară prin implant dentar, rata de respingere a implantului de către organism este 0, însă, nu exclud posibilitatea acestui lucru – sunt factori externi, pe care nici profesionalismul medicilor, nici materialele folosite nu pot opri acest lucru. Bolile cronice, tratamentele medicamentoase, sau obiceiurile nesănătoase pot fi factori care trasează această direcție nefastă în procesul de implant dentar”, spune doamna doctor Tălmaciu.

Ce riscuri aduce cu sine un implant dentar inserat greșit?

  • Paralizia/anestezia parțială

Inserția greșită a unui implant dentar poate provoca leziuni la nivelul nervilor. În felul acesta, pacientul va suferi o desensibilizare a unei părți a gurii, traducându-se prin amorțirea locală permanentă. Din nefericire, anumite cazuri nu pot fi tratate, iar efectele se dovedesc a fi permanente.

  • Infecții în zona implantului dentar

În zona gingivală și a țesuturilor moi pot apărea anumite infecții care indică nereușita unui implant dentar. În funcție de gradul de severitate și de extindere a infecției, intervenția stomatologică se poate dovedi un eșec. Pentru a preveni infecțiile din zona implantului dentar, se impune respectarea unei bune igiene orale și urmărirea cu strictețe a instrucțiunilor post-operatorii pe care specialistul le prescrie.

  • Pierderea implantului dentar

În cazul în care se observă că implantul dentar se mișcă la scurt timp după intervenție, acest lucru nu face altceva decât să semnaleze două situații – fie că inserția implantului nu a fost realizată corespunzător, fie că organismul pacientului nu a acceptat implantul dentar, iar în acest caz se recomandă înlocuirea acestuia. Aplicarea unui implant dentar în zona de implantare implică, de cele mai multe ori, intervenții suplimentare de adiție de os.

  • Eșecul fuziunii dintre implant și os

Cei care apelează la această procedură se expun riscului de eșec al fuziunii dintre implant dentar și osul pe care se efectuează acesta. Pentru ca implantul dentar să fie unul reușit, este nevoie de osteointegrare – interconectare dintre maxilar și rădăcina implantului din titan.

Vrem să aveți certitudinea că la Dentetico lucrăm pentru #zâmbeteperfecte. Calificarea înaltă a medicilor noștri, profesionalismul, înțelegerea istoricului medical a pacientului nostrum, realizarea unui plan de tratament personalizat și calitatea înaltă a materialelor folosite conlucrează pentru cel mai bun rezultat.

Zâmbetul perfect există și poate fi zâmbetul tău!

Search

+
Call Now Button