ORTODONȚIE

Servicii premium Puredent

Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Dinţii strâmbi sau care nu sunt aliniaţi corect sunt mai greu de întreţinut, pot fi pierduţi mai devreme datorită carierii şi parodontopatiei, şi obligă muşchii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfuncţia ATM şi dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dinţilor strâmbi sau nealiniaţi corect.

Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor.

Aparatele ortodontice fixe includ:

Sunt cele mai frecvente, formate din inele, sârme şi/sau bracketuri. Inelele se fixează în jurul dinţilor/dintelui şi servesc ca ancore pentru dispozitiv, iar bracketurile sunt în general fixate pe suprafaţa frontală a dintelui. Ligaturile de sârmă trec prin bracketuri şi sunt ataşate de inele. Aparatele ortodontice se ajustează de obicei lunar pentru obţinerea rezultatelor dorite, iar purtarea lor poate dura între câteva luni şi câţiva ani. În prezent, aparatele ortodontice sunt mai puţin voluminoase, mai uşoare şi conţin mult mai puţin metal decât în trecut. Pentru copii se găsesc în culori vii, în timp ce adulţii preferă variantele transparente, invizibile.

Aparatele dentare fixe metalice sunt metoda cea mai rapida si mai ieftina pentru îndreptarea dinților. Mici elemente metalice (bracketuri) sunt lipite pe fața exterioară a dinților. Acestea pot fi uneori de argint sau aur. Daca apare, iritația gingivală este trecătoare, dispărând în câteva săptămâni.

Aparatele dentare fixe ceramice sunt aproape invizibile, se potrivesc culorii dinților dumneavoastră. Mici benzi elastice, de asemenea asortate la culoarea dinților, fixează arcurile în poziția necesară. Este posibil ca, pe parcursul tratamentului, aparatele ceramice să se coloreze din cauza pigmenților alimentari – probabil va trebui sa limitati cafeaua, ceaiul, băuturile colorate.

Aparatele dentare fixe Speed se bazează pe o tehnică nou apărută, ce pe lângă avantajul unei vizibilități mai reduse al aparatului este cel mai eficient în alinierea dinților. Marele avantaj al tehnicii este elasticitatea aparatului ceea ce îl face capabil de alinieri mult mai complexe în perioade mai scurte de timp.

Puredent își dorește aplicarea celor mai revoluționare tehnici în repararea și restaurarea sănătății orale, de aceea am introdus în clinica noastră aparatul Invisalign.

 

Ce presupune acesta?

Invisalign® tratează o serie de probleme legate de îndreptarea dinţilor, de la deplasări minore ale dinţilor la cazuri mai complexe. Oricare ar fi problema, rezultatul este un zâmbet nou, cu dinţi mai uniformi, pe care veţi dori să-l vadă toată lumea.

Iată câteva dintre problemele legate de îndreptarea dinţilor care pot fi tratate cu Invisalign.

 

Dinții supraaglomerați

Dinţii supraaglomeraţi sunt atunci când nu există suficient spaţiu în interiorul maxilarului pentru ca toţi dinţii să încapă în mod normal.

 

Dinții supraspațializați

Dinţii cu spaţii mari între ei sunt atunci când aveţi spaţiu suplimentar în interiorul maxilarului.

 

Ocluziile încrucișate

Ocluziile încrucişate sunt atunci când maxilarul superior şi mandibula sunt amândouă aliniate greşit. De obicei, unul sau mai mulţi din dinţii superiori „calcă” în interiorul dinţilor inferiori, iar acest lucru se poate întâmpla în partea frontală şi/sau pe părţile laterale ale gurii.

 

Ocluziile adânci

Ocluziile adânci sunt atunci când dinţii superiori se suprapun semnificativ peste dinţii inferiori.

 

Ocluziile inverse

Ocluziile inverse sunt atunci când dinţii inferiori ies în afara celor superiori, problemă cauzată de obicei de dezvoltarea insuficientă a maxilarului superior, dezvoltarea excesivă a mandibulei sau ambele.

Aparatul ortodontic lingual „incognito” este un aparat fix montat pe partea din spate a dinţilor. El este cunoscut ca aparat dentar invizibil, fiind ascuns vederii. Din punct de vedere psihic acest tip de aparat este ideal; aparatul ortodontic fiind practic invizibil creează un confort purtătorului. Deşi este o procedură dentară mai costisitoare tehnica linguală este o opţiune excelentă pentru adoloscenţi şi adulţi având avantaje multiple faţă de aparatele ortodontice clasice.

Folosind tehnologia linguală, o tehnică relativ nouă – 10 ani – creată de către un medic ortodont german, aparatul contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor cavităţii orale, la aspectul acesteia prin îndreptarea eficientă a dinţilor. Sunt indicate tuturor problemelor ortodontice, chiar şi pentru malocluziile cele mai severe.

Avantajele aparatului dentar lingual

  • insesizabil de către ceilalţi, principalul atu al tehnicii linguale
  • individualizarea bracketului ceea ce conferă garanţia de a nu se desprinde în comparaţie cu un aparat clasic
  • precizia datorată personalizării aparatului dentar se transformă în eficacitate superioară privind corecţia dinţilor
  • datorită sistemului din care este format (brackeţi, ligaturi, arcuri) aparatul este mult mai confortabil
  • nu se modifică forma sau conturul buzelor nefiind în contact direct cu aparatul
  • riscul leziunilor la nivelul gurii este foarte scăzut
  • deteriorarea smalţului are un risc scăzut deoarece este localizat pe latura internă a dinţilor
  • apariţia cariilor este redusă, fapt datorat rezistenţei la demineralizare a suprafeţei interioare a dinţilor
  • senzaţiile de disconfort dispar foarte rapid (câteva zile de la aplicare)

Safirul deși este încadrat la capitolul bijuterii, se mulează perfect pentru utilizarea lui la construcția aparatelor dentare. Când pacientul optează pentru un astfel de aparat dentar cu safir, durerile articulare, bolile paradontale și cariile interdentare sunt eliminate, pacientului fiindu-i mult mai ușor să mențină o igienă bucală corectă și preventivă.

 

Aparatul dentar din safir este extrem de ușor de purtat datorită brackeților care nu se colorează, fiind totodată discreți și eleganți. Pentru că sunt transparenți, vizibilitatea brackeților este redusă, aceștia se lipesc de dinți și preiau culoarea lor. Este un sistem de mascare excelent și care face dificilă observarea aparatului de la distanță. Brackeții sunt lipiți de dinți în așa fel încât integritatea acestora (dinților) să nu fie afectată, iar la final vor fi ușor de îndepărtat.

 

După realizarea acestor operațiuni, veți obține un aparat dentar în totalitate fizionomic, care vă va oferi, la finalul etapei de tratament, un zâmbet perfect.

Aparatele ortodontice mobile includ:

Alternativă a aparatelor ortodontice clasice pentru adulţi, gutierele în serie sunt recomandate din ce în ce mai frecvent de un mare număr de ortodonţi, pentru realinierea dinţilor în acelaşi mod în care acţionează şi aparatele, însă fără sârme şi bracketuri metalice. Gutierele sunt practic invizibile şi se scot în timpul mesei, periajului şi folosirii aţei dentare.

Numite şi „şine”, acestea se poartă pe maxilar sau mandibulă, pentru a obişnui maxilarele să se închidă într-o poziţie mai favorabilă. Se folosesc în disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM).