PARODONTOLOGIE

Servicii premium Puredent

parodontologie

Gingivita este o boală care afectează doar gingia (țesutul care înconjoară dinții). Bolile gingiilor sunt progresive și se întind sub linia de inserție a gingiei, afectând țesuturile de suport ale dinților și osul, apărând parodontopatia. Gingivita se manifestă prin gingii roșii, inflamate, care sângerează cu ușurință la periaj. Deoarece gingivita nu cauzează, de obicei durere, majoritatea oamenilor nu urmează tratamentul necesar.

Parodontopatia apare cand bolile gingiilor progresează. Gingia se desprinde de pe dinți, lăsând spații adânci, unde bacteriile se pot dezvolta și distruge osul în care dinții sunt fixați. Gingiile se retrag ducând la aspectul de dinți lungi. Dinții devin mobili, pot cădea sau trebuie extrași.

Tratamentul timpuriu este foarte important. Scopurile acestuia sunt prevenirea distrugerii țesuturilor, controlul infecției, prevenirea mobilizării dinților.

 

Pentru ca tratamentul să fie eficient este necesar:

– să se mențină dinții curați prin periaj și prin folosirea aței dentare

– controale regulate și curățirea profesională

– evitarea fumatului – tutunul este considerat unul dintre cei mai mari factori de risc, el scăzând abilitatea de luptă împotriva infecțiilor, interferând cu vindecarea, făcând posibilă apariția unor probleme serioase ale gingiilor după extracții.

 

Medicul stomatolog va stabili programările pentru control si curatiri. Periajul profesional si detartrajul îndepartează placa si tartrul, ce nu poate fi îndepărtat cu periuța de dinți si cu ata dentara. Odata ce o persoana a avut probleme cu gingiile, acea persoana trebuie sa viziteze medicul la 3-4 luni. Se poate prescrie antibiotic pentru lupta cu infectia. Acesta se aplica direct pe gingie, se înghite sau se spală gingiile, fiind sub formă de apă de gură. Se recomandă, de asemenea, o pastă de dinți antibacteriană care, folosită regulat, reduce placa și gingivita.

Poate fi necesar în cazul paradontopatiilor care nu pot fi vindecate cu antibiotice sau planare radiculară. Astfel, în funcție de gravitatea bolii există mai multe tipuri de tratament chirurigical:

– gingivectomie – se îndepartează și remodelează țesutul gingival desprins, îndepartandu-se pungile dintre dinți și gingii. Această procedură poate fi efectuată de chirug sau de un specialist în parodontopatii.

– extracția, îndepărtarea dinților mobili sau distruși – dacă procedura este complicată sau riscantă, ea poate fi efectuată de un chirurg oro-maxilo-facial.

Alte proceduri necesare pentru repararea țesuturilor distruse:

– grefa, mutarea unei părți de țesut sănătos din altă parte a cavității bucale

– regenerarea tisulara ghidată, plasarea unei căptușeli între gingie și os – aceasta ajută osul să se refacă și gingia să se reatașeze de el.