Parodontoza – cauza pierderii dinților. Ce putem face

14 nov. 2019 Blog

Statisticile, la nivel național, arată cu îngrijorare, că 8 din 10 români suferă de o boală parodontală. Parodontoza este boala degenerativă a țesuturilor care susțin și fixează dinții, caracterizată prin formarea locală de pungi cu puroi și, care duce ulterior la căderea dinților. De multe ori, boala parodontală debutează fără ca pacienții să sesizeze. Lăsată netratată, gingivita evoluează în paradontoză. Parodontoza are cauze diverse. Cei mai importanţi factori rămân placa bacteriană şi tartrul.

Această afecțiune distruge sistemul de prindere al dintelui la nivelul osului și, lăsată netratată, poate duce la:

  • Mobilitate dentară – dinții încep să se miște;
  • Migrări dentare – nemaiavând susținere la nivelul osului, dinții încep să își modifice poziția și apar spații între aceștia care, cu timpul, se tot măresc;
  • Avulsii dentare: dinții cad singuri, fără durere sau efort.

 

Și de această dată, cauza acestei boli este reprezentată de bacteriile de la nivelul cavității orale care, în prezența plăcii bacteriene, a tartrului dentar, a coroanelor dentare incorect adaptate pe dinte (coroane care nu permit igienizarea corespunzătoare și care rețin mereu resturi de alimente sub ele) afectează țesutul de suport al dinților (gingia și osul).

Primul semn al afectării gingiei și a osului este sângerarea gingiei la periaj. În mod normal, gingiile sănătoase nu sângerează la periaj. Gingiile sunt create pentru a suporta forțe provenite din mestecarea alimentelor dure, așadar,  simplul periaj cu o periuță cu peri moi/soft nu se poate compara cu sarcina pe care trebuie să o îndeplinească gingia. Prin urmare, sângerarea din timpul periajului nu constituie un lucru normal.

Ce trebuie să faci

Boala parodontală este o boală nedureroasă și poate trece neobservată o perioadă lungă de timp. De obicei, motivul pentru care pacienții consultă medicii dentiști este reprezentat de către sesizarea faptului că dinții se mișcă. Deseori, în aceste momente, opțiunile de tratament devin limitate, deoarece o cantitate mare din țesutul de suport al dintelui a fost pierdută.

Trebuie să reținem faptul că: o igienă corespunzătoare, o alimentație bine aleasă și consultul periodic vă pot asigura o dantură frumoasă și, cel mai important, sănătoasă.

Primul pas este acela de a te asigura că dantura ta este sănătoasă, de aceea te așteptăm la Puredent, pentru a face un control amănunțit al stării sănătății tale orale. Îți stăm la dispoziție la numărul de telefon 0721904777 sau, ne poți scrie pe adresa de email info@puredentalclinci.ro.

Zâmbetul perfect există și poate fi zâmbetul tău!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Call Now Button