
Când vine vorba de sănătatea ta orală, prevenția este cea mai bună armă împotriva bolilor care pot afecta structura dinților. De aceea, în clinica Puredent promovăm profilaxia dentară printr-o serie de tehnici și servicii, menite să aducă beneficii de ordin medical, dar și estetic. Prin îndepărtarea tartrului și a bacteriilor de la nivelul danturii se va spori confortul general din cavitatea bucală, aspectul estetic se va îmbunătăți și vom scăpa de respirația urât mirositoare. În afara intervențiilor stomatologice solicitate din motive medicale, profilaxia este recomandată periodic, la fiecare șase luni.
Cuprins
Ce înseamnă profilaxia dentară
Profilaxia dentară este acea parte a stomatologiei care se ocupă cu prevenirea afecțiunilor dinților și gingiilor. Include o serie de proceduri care, efectuate periodic, de către medicul dentist sau de către asistenta de profilaxie stomatologică, te pot ajuta să-ți păstrezi dinții naturali toată viață și să eviți necesitatea de a recurge la tratamente complexe, lungi și costisitoare pentru a-ți restaura dantura. Multe dintre acestea proceduri pot fi realizate în cursul unei singure vizite la dentist, ca, de exemplu, cu ocazia controlului stomatologic de rutină, care, când vine vorba de prevenirea afecțiunilor dentare, are o importanță majoră.
Profilaxia dentară presupune însă o muncă de echipă; prevenția problemelor dentare începe de acasă, prin menținerea unei igiene orale riguroase. Tu ești cel care trebuie să se asigure că te speli corect pe dinți și utilizezi în fiecare zi ața dentară și apa de gură. Un alt lucru pe care îl poți face pentru a contribui la menținerea sănătății dinților și gingiilor tale este să eviți consumul de alimente și băuturi cu conținut ridicat de zahăr, înlocuindu-le cu alegeri mai sănătoase. De asemenea, dacă fumezi, ar fi indicat să renunți sau cel puțin să încerci să limitezi numărul zilnic de țigări consumate.
Beneficiile procedurilor de profilaxie dentară
- Prevenirea cariilor, gingivitei, parodontozei și a altor afecțiuni stomatologice, precum și a problemelor de sănătate asociate cu acestea (diabet, boli de inimă, osteoporoză, cancer etc.);
- Depistarea și tratarea la timp a eventualelor probleme dentare;
- Economisirea de timp și bani prin eliminarea necesității unor tratamente lungi și costisitoare;
- Îmbunătățirea aspectului zâmbetului;
- Obținerea unei respirații mai proaspete;
- Creșterea încrederii în propria persoană.
Proceduri de profilaxie dentară în clinica Puredent
Procedurile profilactice cel mai des întâlnite, pe care le realizăm și noi în clinica Puredent, sunt:
- albirea dentară;
- detartrajul dentar;
- periajul dentar;
- fluorizarea dentară;
- air flow-ul dentar;
- sigilarea dentară.
Profilaxia dentară include o serie întreagă de proceduri simple, rapide și nedureroase, dar care te pot ajuta să previi multe afecțiuni stomatologice, să economisești timp și bani și să te asiguri că vei avea mereu acel zâmbet perfect pe care îl meriți. Echipa Puredent îți stă la dispoziția pentru a te ajuta să alegi procedurile potrivite pentru tine. Pentru mai multe detalii sau pentru programări, ne poți suna la numărul de telefon 0721904777 sau ne poți scrie pe adresa de email info@puredentalclinic.ro!
Albire dentară
Albirea profesională a dinților este una dintre cele mai populare proceduri stomatologice. Reprezintă o metodă sigură și rapidă de a modifica nuanța dinților și de a scăpa de acele colorații inestetice cauzate de trecerea anilor, alimentele și băuturile pe care le consumăm sau de fumat.
Procedura în sine este una simplă: pe suprafața dinților se aplică un gel de albire, după care se folosește o sursă de lumină specială pentru a-l activa. Durata și numărul ședințelor necesare pentru a obține rezultatele dorite pot varia în funcția de metoda de albire aleasă.
În clinica Puredent, albirea dinților se face cu lampa UV Philips ZOOM WhiteSpeed, cu ajutorul căreia se poate obține o dantură mai albă cu până la opt nuanțe, în doar 60 de minute. Tehnica este nedureroasă, iar tu te poți bucura de un zâmbet de Hollywood imediat după terminarea ședinței de albire.
Detartraj dentar
Detartrajul este, cu siguranță, unul dintre cele mai cunoscute tratamente profilactice. Acesta presupune utilizarea unor instrumente speciale sau a unui aparat cu ultrasunete pentru a îndepărta de pe suprafața dinților și din spațiile interdentare tartrul, acel depozit dur care se formează atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată corespunzător și la timp.
Este o procedură nedureroasă, non-invazivă, care nu îți va afecta în vreun fel dinții, dar care te poate ajută să previi multe probleme stomatologice, de la respirația urât mirositoare la carii, boli gingivale, chiar și pierderea dinților. De asemenea, ți-ar putea face dinții să pară mai albi și mai strălucitori.
Periaj dentar
Oricât de conștiincios ai fi când vine vorba de periajul dinților acasă, vei avea nevoie și de un periaj profesional de cel puțin 2 ori pe an. De obicei, se efectuează după detartraj, pentru a îndepărta și ultimele resturi de tartru și placă bacteriană de pe dinții tăi.
În timpul procedurii, medicul tău stomatolog va folosi periuțe de dinți speciale sau cupe de silicon moi și paste de profilaxie, care conțin particule cu diverse arome și granulații (medii și soft – în funcție de sensibilitatea dinților) și îți vor lăsa suprafața dinților netedă și lucioasă.
Procedura nu este una nedureroasă și, ca și detartrajul, are nu doar un efect profilactic, ci și unul estetic: toate acele colorații inestetice care îți afectează aspectul zâmbetului vor fi îndepărtate, iar dinții tăi vor avea din nou o culoare uniformă.
Air Flow dentar
Air Flow-ul dentar este o metodă mai modernă de igienizare dentară, ce presupune curățarea dinților cu un dispozitiv special care pulverizează pe suprafața dinților un amestec de apă, aer și o pulbere ușor abrazivă (de obicei, bicarbonat de sodiu). Datorită presiunii puternice cu care este eliberat, acest amestec pătrunde chiar și în spațiile mai greu accesibile.
Poate fi efectuată și ca procedură de sine stătătoare, dar, de obicei, se utilizează ca o completare a detartrajului și periajului profesional, în același scop: îndepărtarea eficientă a petelor și depunerilor de placă bacteriană din zone mai greu accesibile instrumentelor convenționale.
Ca și detartrajul și periajul profesional, în urma acestei proceduri se poate observa și o îmbunătățire a aspectului dinților prin îndepărtarea colorațiilor inestetice și a pigmentațiilor superficiale de la nivelul molarilor.
Fluorizare dentară
Utilizată adesea după igienizarea profesională a dinților, fluorizarea este un alt tip de tratament profilactic. Această procedură presupune aplicarea pe dinți, direct pe suprafața acestora sau cu ajutorul unor gutiere, a unor preparate cu conținut ridicat de fluor, sub formă de lacuri sau geluri. Fluorul este un mineral care ajută la întărirea dinților și la creșterea rezistenței acestora în fața atacului acizilor din placa bacteriană, responsabili de apariția cariilor.[5]
Fluorizarea dentară este o procedură neinvazivă, nedureroasă, ce durează doar câteva minute, dar care este considerată principalul mijloc de prevenție a cariilor, atât la adulți, cât și la copii. De asemenea, mai poate ajuta și la oprirea avansării cariilor deja existente, prin remineralizarea dinților. În funcție de starea sănătății tale orale, se recomandă repetarea acestei proceduri o dată la 3, 6 sau 12 luni.
Sigilare dentară
Sigilarea dentară este o procedură stomatologică simplă și nedureroasă. Presupune aplicarea pe suprafața ocluzală (cea cu care mestecăm) a molarilor și premolarilor a unor materiale speciale (rășini compozite, compomeri ionomeri de sticlă) care vor acoperi șanțurile și fosetele acestora, izolându-le de mediul cavității bucale.
Din cauza formei lor, aceste șanțuri și fosete tind să rețină foarte ușor resturile alimentare și pot mai fi mai greu de curățat, ceea ce le face mai vulnerabile la apariția cariilor. Materialele sigilante acționează ca un scut protector care nu va permite resturilor alimentare și plăcii bacteriene să se acumuleze pe suprafața ocluzală a dinților și îi va face și mai ușor de curățat.
Această procedură se efectuează doar după curățarea profesională a dinților și doar dacă aceștia sunt sănătoși. Procedura în sine poate varia în funcție de materialele folosite, dar, în general, constă în aplicarea materialului sigilant în formă lichidă pe suprafața dentară, după pregătirea corespunzătoare a dintelui și polimerizarea acestuia cu lampa cu ultraviolete, timp de 10 – 20 secunde, până când se întărește.
Cum se realizează procedura de detartraj
Ce anume se va întâmpla în timpul procedurii pentru detartraj depinde de tehnicile și instrumentele folosite. De obicei, aceasta va avea însă 2 etape:
- Etapa propriu-zisă de „detartraj”, în cadrul căreia se vor înlătura depunerile de placă bacteriană și tartru; adesea, în acest scop, se folosește mai întâi un aparat pentru detartraj cu ultrasunete (vibrații mecanice cu frecvențe foarte înalte care vor „sparge” depozitele dure de pe dinți) pentru a îndepărta cea mai mare parte a tartrului, după care se utilizează instrumente manuale speciale pentru a îndepărta cele mai persistente rămășițe de tartru;
- Etapa de „lustruire” a dinților, ce presupune netezirea suprafeței dinților, a micilor imperfecțiuni și a zonelor cu textură aspră, atât pentru a reduce tendința de aderare a plăcii bacteriene, cât și pentru a înlătura petele inestetice.
Cât durează un detartraj depinde de starea danturii tale și de nevoile tale. De regulă, întreaga procedură va dura în jur de 30 de minute.
Importanța periajului dentar profesional
Periajul dentar efectuat acasă nu este întotdeauna eficient când vine vorba de îndepărtarea completă a plăcii bacteriene, iar asupra tartrului, dacă acesta s-a format deja, nu are niciun efect. Aici intervine periajul dentar profesional. Efectuat după detartraj sau înaintea altor proceduri stomatologice, acesta ajută la curățarea în profunzime a dinților și a spațiilor interdentare, înlăturând atât placa bacteriană, cât și tartrul superficial. Contribuie la prevenirea multor afecțiuni dentare și la îmbunătățirea aspectului zâmbetului tău
Întrebări frecvente despre profilaxia dentară
Periajul corect al dinților este esențial pentru o bună igienă orală. Cu toții știm că trebuie repetat de două pe zi, dimineața și seara, și că ar trebui să dureze cel puțin 2 minute. Ceea ce nu toată lumea știe este că și tehnica de periaj este importantă. Pentru un periaj corect:
- Înclină periuța de dinți la un unghi de 45 de grade față de gingii;
- Folosește mișcări ușoare înainte și înapoi;
- Curăță suprafețele exterioare, interioare și pe cele ocluzale ale dinților;
- Înclină periuța de dinți vertical și efectuează mișcări în sus și în jos pentru a curăța suprafețele interioare ale dinților frontali.
Nu uita să înlocuiești periuța de dinți după 3 sau 4 luni, chiar și mai devreme dacă este necesar, și să folosești ață dentară și apă de gură în fiecare zi!
În general, se recomandă efectuarea unui detartraj de 2 ori pe an. Depinde însă de starea danturii tale, de cât bine îți îngrijești dinții și de stilul tău de viață.
- LUNI09:00 - 21:00
- MARȚI09:00 - 21:00
- MIERCURI09:00 - 21:00
- JOI09:00 - 21:00
- VINERI09:00 - 21:00
- SÂMBĂTĂÎnchis
- DUMINICĂÎnchis