PROFILAXIE

Servicii premium Puredent

Prevenția este cea mai bună armă împotriva bolilor care pot afecta structura dinților. De aceea, în clinica Puredent promovăm profilaxia dentară printr-o serie de tehnici și servicii, menite să aducă beneficii de ordin medical, dar și estetic. Prin îndepărtarea tartrului și a bacteriilor de la nivelul danturii se va spori confortul general din cavitatea bucală, aspectul estetic se va îmbunătăți și vom scăpa de respirația urât mirositoare.

În afara intervențiilor stomatologice solicitate din motive medicale, profilaxia este recomandată periodic, la fiecare șase luni. Procedurile profilactice cel mai des întâlnite, pe care le realizăm și noi în clinica Puredent, sunt:

Albirea dinților cu ajutorul lampei cu UV Philips ZOOM Advanced White îți aduce beneficiile unei danturi mai albe cu până la opt nuanțe, în doar 60 de minute. Tehnica este nedureroasă, iar tu te poți bucura de un zâmbet de Hollywood imediat după terminarea ședinței de albire.

La prima etapă, de „detartraj”, se înlătură depunerile de placă bacteriană și tartru. Adesea se folosește mai întâi un aparat de detartraj cu ultrasunete pentru a îndepărta cea mai mare parte a tartrului, iar apoi se utilizează instrumente manuale speciale pentru a îndepărta cele mai persistente rămășițe de tartru.

Următorul pas constă în „lustruirea” dinților, ca aceștia să aibă o suprafață cât mai netedă. Deși în timpul lustruirii petele de pe dinți sunt înlăturate, aceștia devenind netezi și strălucitori, lustruirea nu este doar o procedură cosmetică. În timpul acestei proceduri sunt netezite micile imperfecțiuni și zone cu textura aspră de pe suprafața dinților, reducând tendința de aderare a plăcii bacteriene.

La prima etapă, de „detartraj”, se înlătură depunerile de placă bacteriană și tartru. Adesea se folosește mai întâi un aparat de detartraj cu ultrasunete pentru a îndepărta cea mai mare parte a tartrului, iar apoi se utilizează instrumente manuale speciale pentru a îndepărta cele mai persistente rămășițe de tartru.

Următorul pas constă în „lustruirea” dinților, ca aceștia să aibă o suprafață cât mai netedă. Deși în timpul lustruirii petele de pe dinți sunt înlăturate, aceștia devenind netezi și strălucitori, lustruirea nu este doar o procedură cosmetică. În timpul acestei proceduri sunt netezite micile imperfecțiuni și zone cu textura aspră de pe suprafața dinților, reducând tendința de aderare a plăcii bacteriene.

Pentru a obține dinți perfect curați și luciosi, se realizează periajul profesional. Acesta se face cu ajutorul pastei de profilaxie, ce conține particule cu diverse arome și granulații (medii și soft – în funcție de sensibilitatea dinților) și a cupelor speciale de silicon sau periuțelor cu peri moi.

Periajul profesional nu are doar un efect profilactic și terapeutic, dar si unul estetic, deoarece îndepărtează toate colorațiile alimentare depuse de-a lungul timpului (colorații apărute din cauza cafelei, a ceaiului, a vinului și a sosurilor colorate).

Ca o măsură de protecție, la sfârșitul tratamentului, pentru întărirea structurii smalțului, se aplică un strat subțire de lac protector ce conține fluor – un agent care luptă împotriva bacteriilor ce cauzează caria dentara – sau unul ce conține proteine din lapte, ce are ca rol remineralizarea smalțului.

Fluorizarea realizată în cabinetul stomatologic este o fluorizare topică (locală). Fluorizarea este un tratament neinvaziv, nedureros. Aceasta constă în aplicarea fluorului sub formă de lacuri sau geluri prin intermediul unor gutiere sau direct pe suprafața dinților.

Fluorizarea se efectuează numai după ce suprafețele dentare au fost igienizate corespunzător prin detartraj și periaj profesional. Preparatele utilizate pentru fluorizare în cabinetul stomatologic conțin o concentrație mult mai mare de fluor decât cea din pastele de dinți sau apele de gură.

Fluorizarea profesională durează doar câteva minute. După tratament nu trebuie să clătiți sau să consumați alimente și lichide cel puțin 30 de minute pentru a permite dintelui să absoarbă fluorul ajutând astfel la repararea leziunilor carioase microscopice. În funcție de starea sănătății orale vă este recomandat să reveniți pentru fluorizare o dată la 3, 6 sau 12 luni.

Air flow-ul se utilizează la finalul igienizării dentare, după efectuarea detartrajului și periajului profesional.

Acesta vine în completarea manoperelor anterioare, îndepărtând eficient petele si depunerile de placă dentară situate în zone greu accesibile instrumentelor convenționale.

Air flow-ul reprezintă o metodă de înlăturare a colorațiilor date de fumat și lichide precum vinul roșu, ceaiul negru sau cafeaua. De asemenea, pigmentațiile superficiale de la nivelul molarilor pot fi înlăturate, fiind astfel realizat diagnosticul diferențial față de cariile dentare.

Sigilarea este o procedură stomatologică simpla sș nedureroasă, prin care se izolează suprafața dentara de mediul cavității bucale, cu scopul de a preveni formarea cariilor. Practic, se acoperă șanțurile foarte adâncite de pe suprafața ocluzală a molarilor și premolarilor, acestea având potențial de reținere a resturilor alimentare ce nu pot fi îndepărtate prin periaj simplu.

Sigilarea șanțurilor și fosetelor ocluzale se realizează cu rășini compozite, compomeri sau cu ionomeri de sticlă (glassionomeri). Aceste materiale trebuie să protejeze țesutul dentar prin eliberarea de fluor, să aibă o rezistență mare și să fie ușor de aplicat.

Materialele sigilante se aplică pe șanțurile și fosetele ocluzale ale molarilor și premolarilor, fosetele de pe suprafețele vestibulare sau orale ale molarilor și fosetele de pe suprafețele orale ale incisivilor superiori. Alternativa sigilării o reprezintă fluorizarea dentară, tot o metoda de profilaxie în tratamentul cariei dentare, care însă acționează în mod diferit.

 

Tehnica sigilarii dentare

Procedura de sigilare începe cu îndepărtarea plăcii bacteriene printr-un periaj profesional, cu pastă non-abrazivă și care nu conține fluoruri sau constituenți uleioși ce pot scădea eficitatea acidului.

Apoi se izolează dintele cu diga de cauciuc sau aspiratorul salivar și se usucă cu ajutorul unor pansamente absorbante. Urmează gravajul acid, adică se aplică o soluție cu 30 – 50% acid fosforic timp de 1 minut pe dinții permanenți și 2 minute pe dinții de lapte. După aceasta perioadă se spală dintele timp de 15 secunde, cu jet de apă, apoi se usucă cu aer. Se folosește aspiratorul de salivă, deoarece pacientul nu are voie să clătească gura.

Această etapă are rolul de a asigura aderența sigilantului de suprafața dentară. Există și o procedură mai modernă, ce folosește ionomeri de sticlă în loc de rășini, aceștia aderând la suprafața dintelui fără ajutorul substanței acide. În plus, ionomerii de sticlă eliberează treptat fluor în structura dintelui, pe o perioadă îndelungată de timp, întărind astfel smalțul.

Se aplică sigilantul în forma lichidă, apoi se polimerizează cu lampa cu ultraviolete, timp de 10 – 20 secunde, până când se întărește. La final se verifică înălțimea sigilării, cu ajutorul hârtiei de articulație. După ce procedura este finalizată, pacientul este liber să consume alimente și lichide.

Diagnosticarea precoce a leziunii carioase constituie un obiectiv important al tratamentului stomatologic contemporan, care se impune cu atât mai mult, cu cât este dovedit că metodele diagnostice tradiționale sunt insuficiente ca precizie, precum și destul de nesigure în măsură de a minimaliza procedeele terapeutice invazive de la nivelul dintelui cariat.Scopul stomatologiei contemporane este de a pune la dispoziția medicilor metode diagnostice avansate, pentru a se elimina necesitatea vizualizării obiective a cariei doar cu ajutorul sondei dentare sau al radiografiilor care sugerează o leziune constituită.

 

Mijloacele clasice de diagnostic pot identifica o leziune carioasă care a invadat cel puțin jumătate din grosimea smalțului; scopul este, însă, să se identifice zonele cu decalcificare primară – petele albe, crețoase observate la nivelul dinților în acest stadiu ce se pot trata prin remineralizare.

 

Pentru depistarea cariilor incipiente, în clinica Puredent apelăm la mai multe metode:

 

  • Examenul radiologic cu film muşcat (bite-wing) este mai relevant pentru leziunile dentinare, decât pentru cele în smalţ;
  • Radiografia digitală directă (Rx dentară computerizată) pentru depistarea cariilor incipiente de pe suprafeţele aproximale;
  • Radiografia digitală de subfracţie – evaluează evoluţia demineralizărilor (progresia cariei în timp);
  • Sistemul CCD (Charge Coupled Device) – depistează cariile aproximale şi ocluzale în treimea externă a  smalţului,
  • Transiluminarea cu fibre optice – FOTI (sonda cu fibră optică) se bazează pe faptul că smalţul cariat are un indice de transmisie al luminii mai scăzut decât smalţul indemn, poate fi folosit în studii epidemiologice;
  • Măsurarea rezistenţei electrice a structurilor dentare permite screeningul cariilor incipiente ocluzale, având o senzitivitate cuprinsă între 93-98% şi o specificitate de 71-80%;
  • Fluorescenţa laser, ce analizează modificările din materialul organic al leziunilor incipiente de pe suprafeţele ocluzale şi netede; se bazează pe faptul că fluorescenţa smalţului este mai scazută în zonele demineralizate;
  • QLF (Quantitative Laser Fluorescence), ce cuantifică demineralizarea şi severitatea leziunii carioase şi monitorizează efectul programelor preventive
  • Biopsia smalţului prin depistarea nivelului fluorului prezent la suprafaţa coroanei dentare, prin tratarea cu un acid slab (demineralizare).

Camera intraorală ne permite filmarea în interiorul cavității bucale a pacientului și obținerea unor imagini cu rezoluție înaltă.  Astfel, cu ajutorul acestei aparaturi putem depista cariile în faza incipientă, tratându-le mult mai ușor. Mai mult, camera intraorală permite detectarea fisurilor smalţului dentar şi materialului de obturaţie, ce nu pot fi văzute cu ochiul liber.

Totodată, camera intraorală ne permite filmarea video neîntreruptă a procesului de tratare al dinților. În clinica Puredent o folosim și pentru a efectua o imagine înainte de tratament, iar ulterior pentru a-i arăta pacientului rezultatul tratamentului.