Servicii premium Puredent

PROTETICĂ DENTARĂ

Ca o șansă pe care o oferim reabilitării zâmbetului, dar totodată asigurându-ne că păstrăm fizionomia și toate proprietățile estetice ale feței și mușchilor, protetica dentară este o specializare care are ca scop obținerea unei danturi reușite prin numeroase lucrări protetice de reconstrucție și tratamente specifice.

Protetica dentară presupune refacerea sau înlocuirea unuia sau mai multor dinți, care și-au pierdut capacitatea funcțională, sau au fost pierduți complet din cauza afecțiunilor dentare – fie că vorbim de carii dentare, parodontoză sau alte boli.

Tratamentul protetic este stabilit de către medic, în urma examinării clinice și radiologice a pacientului (radiografii, eventual CT), a analizei fotografiilor intraorale și faciale, dar și a modelelor de studiu montate într-un articulator (instrument special care reproduce in laborator raportul dintre arcadele dentare, dintre arcada maxilara si craniu, dar si miscarile produse în articulațiile temporo-mandibulare). Astfel, atunci când vorbim despre protetica dentară vorbim despre un rol multiplu în viața pacientului, la rezultatul final al lucrării protetice, fiind implicați medici proteticieni, chirurgi, parodontologi, endodonți și ortodonți.

Datorită tehnologiilor avansate pe care le-am implementat și în clinica Puredent, medicii noștri pot pune un diagnostic corect încă de la început, putând să propună cele mai bune soluții de tratament pentru un zâmbet frumos și de durată.

Din categoria lucrărilor protetice putem spune că fac parte următoarele:

Reprezintă o restaurare dentară care acoperă complet un dinte sau un implant dentar. Lucrarea poate fi realizată din diverse materiale, pe suporturi diferite (integral ceramică, pe suport de Aur, Zirconiu, Crom-Nickel, etc.). Zirconiul constituie suportul (baza) peste care va veni porțelanul, acesta fiind modelat după forma dinților vecini. Spre deosebire de alte materiale ceramice, oxidul de zirconiu (ZrO2 cunoscut sub numele de zirconiu) este un material cu o rezistență foarte mare la fisuri. O altă caracteristică remarcabilă a zirconiului este conductivitatea termică foarte scăzută și bio-compatibilitatea cu organismul. Efectul estetic singular al zirconiului poate fi cel mai mare avantaj al acestuia. Aspectul natural este datorat trecerii luminii prin el, astfel încât atunci când privim o coroana din zirconiu sau un dinte natural, nu se poate observa nici o diferență.

Protezele totale se utilizează atunci când trebuie înlocuiți toți dinții naturali. Dinții de sus vor fi înlocuiți de protezele dentare superioare, iar dinții de jos vor avea o versiune nouă cu ajutorul protezelor dentare inferioare.

Protezele parțiale se utilizează atunci când trebuie înlocuit cel puțin un dinte. Ele permit continuitatea dinților rămași și împiedică deplasarea acestora. Protezele parțiale pot fi scoase în orice moment, având o bază asemănătoare gingiilor, cu dinți imobili, atașați pe un suport. Acestea se fixează pe dinții existenți cu un cârlig sau alt tip de dispozitiv de prindere.

Protezele dentare mobile de ultimă generație pe implanturi sunt necesare când lipsesc toți dinții de pe arcada superioară sau inferioară. Ele sunt o modalitate alternativă la puntea dentară pe implanturi. Un minus îl constituie îndepărtarea zilnică din cavitatea bucală pentru igienizare.

Aceste proteze reprezintă lucrări dentare care au ca scop înlocuirea unor edentații extinse, a unor zone de pe arcadele dentare unde pacientul a pierdut mai mulți dinți.

Spre deosebire de protezele clasice, cele mobilizabile sunt recomandate pacienților care prezintă încă suficienți dinți naturali în cavitatea bucală, aceștia putând fi folosiți ca stâlpi de sprijinire a protezelor dentare cu sisteme speciale de prindere. Dinții naturali sunt pregătiți prin șlefuire, apoi protejați de o coroană dentară special concepută pentru a suporta sistemele de prindere ale protezei scheletate detașabile.

Aceste lucrări protetice se recomandă în cazul pacienților care nu mai au niciun dinte pe arcada dentară, iar volumul osului în care urmează să fie inserate implanturile este redus  sau în cazul pacienților purtători de proteze clasice. Ea se realizează prin inserarea a 2 implanturi, în cazul mandibulei și 4 implanturi la maxilar. Pentru aproximativ 3-4 luni, implanturile se integrează în os, iar după această perioadă de vindecare se atașează proteza bazată pe un sistem de ancorare cu capse. Marele avantaj al acestei lucrări protetice pe implanturi este că oferă o stabilitate foarte bună, comparativ cu protezele clasice. Protezele pe implanturi pot fi îndepărtate pentru a fi igienizate. Eviți astfel riscul de apariție a inflamațiilor și afectare în timp a implanturilor. Datorită efectelor de masticație îmbunătățită și claritate în vorbire, este net superioara protezelor clasice, fiind preferată de un număr din ce în ce mai mare de pacienți.

Tratamentul de echilibrare ocluzală a dinților are ca scop stabilirea unei mușcături stabile și echilibrate, în care forțele de mestecare sunt distribuite cât mai egal cu putință pe toți dinții, pentru a elimina defectele periodontale și mobilitatea dentară.

O ocluzie echilibrată se obține atunci când contactul dintre arcadele dentare este uniform, mușchii mandibulei sunt relaxați, iar maxilarul se află într-o poziție stabilă. În momentul în care maxilarul trebuie să își reajusteze poziția pentru a obține un contact uniform între dinți, se creează tensiune la nivelul articulațiilor și astfel apar probleme ce pot fi foarte grave: disfuncția articulației temporomandibulare, dureri de cap provocate de tensiunea musculară, abraziunea și mobilitatea dinților, ciobirea dinților, recesiune gingivală și alte probleme asociate.

Incrustația dentară poate fi de mai multe tipuri: de inlay-uri sau onlay-uri.

Inlay-ul este o piesă de reconstrucție, care poate reface 1-2 pereți ai unui dinte, unul lateral interdentar și unul ocluzal. Este fabricat în laborator, din materiale ce asigură aceeași rezistență cu țesutul dentar și aceeași dilatare termică cu acesta, opțional – cu aceeași culoare și aspect ca al dintelui pe care se aplică. Un inlay dentar este mai mare decât o plombă obișnuită însă mai mic decât o coroană dentară. Este aplicat și cimentat în cavitatea curățată în prealabil. Este similar cu o plombă, însă este poziționat între cuspizii dintelui.

Onlay-ul reface, spre deosebire de inlay, și un perete lateral, vestibular sau oral al dintelui acoperind astfel 2-3 maxim 4 din cei 5 pereți ai dintelui. Rezistența mare face ca acesta să fie ultima soluție, înainte de acoperirea cu o coroană dentară pentru un dinte vital.

Un onlay este mai mare decât un inlay și acoperă mai mulți cuspizi dentari, cunoscută din acest motiv ca și coroană parțială. În felul acesta, acoperă mai mult din suprafața de ocluzie a dintelui, însă nu integral, precum fac coroanele dentare.