PROTETICĂ DENTARĂ

Pentru un zambet sanatos si radiant

Atunci când integritatea dinților este compromisă sau când deja te confrunți cu pierderea acestora, există riscul apariției unor complicații ce vor afecta nu doar estetica zâmbetului, ci și funcționalitatea cavității bucale, ceea ce avea un efect negativ nu doar asupra sănătății orale, ci și asupra întregului organism. În astfel de cazuri, protetica dentară îți oferă șansa reabilitării zâmbetului și asigurării păstrării fizionomiei și tuturor proprietăților estetice ale feței și mușchilor.

Ce este protetica dentară

Protetica dentară este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticul, planificarea tratamentului, reabilitarea și menținerea funcției bucale, a confortului, aspectului și sănătății pacienților care se confruntă cu afecțiuni asociate cu pierderii funcționalității dinților sau cu lipsa acestora.[7]

Când se apelează la protetica dentară

Protetica dentară presupune refacerea sau înlocuirea unuia sau mai multor dinți, care și-au pierdut capacitatea funcțională sau au fost pierduți complet din cauza afecțiunilor dentare – fie că vorbim de carii dentare, parodontoză sau alte boli. Scopul final este acela de a se obține o dantură reușită cu ajutorul numeroaselor lucrări protetice de reconstrucție dentară și a tratamentelor specifice.

Proceduri protetice dentare realizate în clinica Puredent

Coroane dentare

Coroanele dentare sunt indicate pentru:

  • Acoperirea unei obturații mari; 
  • Protejarea dintelui după un tratament de canal; 
  • Acoperirea unui implant dentar
  • Protejarea și refacerea dinților uzați; 
  • Restaurarea dintelui după o fractură dentară
  • Acoperirea unui dinte deformat sau decolorat.[1]

Tratamentul pentru montarea coroanelor dentare are 2 etape. Prima constă în pregătirea dintelui, adică înlăturarea unui strat de la suprafață, realizarea unei amprente și trimiterea acesteia în laboratorul de tehnică dentară, unde va fi realizată lucrarea. Cea de a doua etapă presupune ca la următoarea vizită, coroana va fi sigilată pe dinte cu ajutorul unui ciment special.[3]

Punți dentare

Punțile dentare sunt lucrări protetice fixe formate din unul sau mai mulți dinți artificiali, în funcție de necesități, și care folosesc ca suport dinții vecini spațiului edentat, fiind ancorate pe aceștia cu ajutorul coroanelor dentare. Înaintea montării punții dentare, este necesară șlefuirea și, deseori, devitalizarea dinților. 

Pot fi realizate din diverse tipuri de materiale, inclusiv porțelan, și sunt indicate atunci când îți lipsesc unul sau mai mulți dinți, dacă dinții vecini sunt sănătoși și ai o structură osoasă suficient de puternică pentru a susține lucrarea.[2]

Proteze dentare

Proteza dentară este un dispozitiv utilizat pentru a reface integritatea arcadelor dentare. Există diverse tipuri de proteze dentare, atât fixe, cât și mobile, de la protezele clasice până la protezele moderne din silicon. Iată câteva dintre acestea:  

  • Proteze totale – se utilizează atunci când trebuie înlocuiți toți dinții naturali;  dinții de sus vor fi înlocuiți de protezele dentare superioare, iar dinții de jos vor avea o versiune nouă cu ajutorul protezelor dentare inferioare.
  • Proteze parțiale – se utilizează atunci când trebuie înlocuit cel puțin un dinte; ele permit continuitatea dinților rămași și împiedică deplasarea acestora. Protezele parțiale pot fi scoase în orice moment, având o bază asemănătoare gingiilor, cu dinți imobili, atașați pe un suport. Acestea se fixează pe dinții existenți cu un cârlig sau alt tip de dispozitiv de prindere;
  • Proteze dentare mobile de ultimă generație pe implanturi – sunt necesare când lipsesc toți dinții de pe arcada superioară sau inferioară. Ele sunt o modalitate alternativă la puntea dentară pe implanturi. Un minus îl constituie îndepărtarea zilnică din cavitatea bucală pentru igienizare;
  • Proteze scheletate clasice sau cu sisteme speciale – reprezintă lucrări dentare care au ca scop înlocuirea unor edentații extinse, a unor zone de pe arcadele dentare unde pacientul a pierdut mai mulți dinți. Spre deosebire de protezele clasice, cele mobilizabile sunt recomandate pacienților care prezintă încă suficienți dinți naturali în cavitatea bucală, aceștia putând fi folosiți ca stâlpi de sprijinire a protezelor dentare cu sisteme speciale de prindere; Dinții naturali sunt pregătiți prin șlefuire, apoi protejați de o coroană dentară special concepută pentru a suporta sistemele de prindere ale protezei scheletate detașabile; Există diverse tipuri de proteze scheletate (ex: proteza superioară scheletată, proteza scheletată pe capse), iar în urma unei consultații se poate recomanda varianta cea mai potrivită pentru fiecare pacient.

În general, procesul de creare a protezei dentare decurge astfel: 

  • Se fac o serie o măsurători ale dinților și spațiilor dintre aceștia; 
  • Se realizează modelul de proteză și ne asigurăm că acesta se potrivește perfect; 
  • Se realizează și se montează proteza finală; 
  • Se ajustează în funcție de necesități.[4]

Lucrări protetice pe implant

Acest tip de lucrări protetice se recomandă în cazul pacienților care nu mai au niciun dinte pe arcada dentară, iar volumul osului în care urmează să fie inserate implanturile este redus sau în cazul pacienților purtători de proteze clasice. Se realizează prin inserarea a 2 implanturi, în cazul mandibulei, și 4 implanturi la maxilar. Pentru aproximativ 3-4 luni, implanturile se integrează în os, iar după această perioadă de vindecare se atașează proteza bazată pe un sistem de ancorare cu capse. 

Marele avantaj al lucrărilor protetice pe implanturi este că oferă o stabilitate foarte bună, comparativ cu protezele clasice. Protezele pe implanturi pot fi îndepărtate pentru a fi igienizate. Eviți astfel riscul de apariție a inflamațiilor și afectare în timp a implanturilor. Datorită efectelor de masticație îmbunătățită și claritate în vorbire, sunt net superioare protezelor clasice, fiind preferată de un număr din ce în ce mai mare de pacienți.

Încrustații Inlay sau Onlay (din porțelan sau compozit)

Incrustația dentară reprezintă o alternativă la obturațiile clasice și poate fi de mai multe tipuri: inlay-uri sau onlay-uri.

Inlay-ul este o piesă de reconstrucție, care poate reface 1-2 pereți ai unui dinte, unul lateral interdentar și unul ocluzal. Este fabricat în laborator, din materiale ce asigură aceeași rezistență cu țesutul dentar și aceeași dilatare termică cu acesta, opțional – cu aceeași culoare și aspect ca al dintelui pe care se aplică. Un inlay dentar este mai mare decât o plombă obișnuită însă mai mic decât o coroană dentară. Este aplicat și cimentat în cavitatea curățată în prealabil. Este similar cu o plombă, însă este poziționat între cuspizii dintelui.

Onlay-ul reface, spre deosebire de inlay, și un perete lateral, vestibular sau oral al dintelui acoperind astfel 2-3, maxim 4, din cei 5 pereți ai dintelui. Rezistența mare face ca acesta să fie ultima soluție înainte de acoperirea cu o coroană dentară pentru un dinte vital. Un onlay este mai mare decât un inlay și acoperă mai mulți cuspizi dentari, fiind cunoscut din acest motiv ca și coroană parțială. În felul acesta, acoperă mai mult din suprafața de ocluzie a dintelui, însă nu integral, precum fac coroanele dentare.

Tratamente de echilibrare ocluzală

Tratamentul de echilibrare ocluzală a dinților are ca scop stabilirea unei mușcături stabile și echilibrate, în care forțele de mestecare sunt distribuite cât mai egal cu putință pe toți dinții, pentru a elimina defectele periodontale și mobilitatea dentară.

O ocluzie echilibrată se obține atunci când contactul dintre arcadele dentare este uniform, mușchii mandibulei sunt relaxați, iar maxilarul se află într-o poziție stabilă. În momentul în care maxilarul trebuie să își reajusteze poziția pentru a obține un contact uniform între dinți, se creează tensiune la nivelul articulațiilor și astfel apar probleme ce pot fi foarte grave: disfuncția articulației temporomandibulare, dureri de cap provocate de tensiunea musculară, abraziunea și mobilitatea dinților, ciobirea dinților, recesiune gingivală și alte probleme asociate.

Beneficiile procedurilor de protetică dentară

  • Restabilesc sănătatea orală; 
  • Îmbunătățesc aspectul zâmbetului; 
  • Îmbunătățesc masticația și fonația; 
  • Elimină durerile dentare; 
  • Reduc riscul dezvoltării altor probleme dentare.[6]

Consecințele pierderii dinților

  • Migrarea dinților adiacenți; 
  • Acumularea de bacterii sub linia gingiilor, ceea ce poate duce la apariția bolii parodontale și la pierderea țesutului osos și gingival; 
  • Modificarea aspectului facial; 
  • Tulburări de masticație asociate cu o alimentație deficitară; 
  • Stima de sine scăzută; 
  • Creșterea riscului de apariție a altor afecțiuni stomatologice.[5]

Întrebări frecvente despre protetica dentară

Coroana dentară este o lucrare protetică ce ”îmbracă” un dinte pentru a-i restabili funcția și aspectul normal. Poate fi realizată din metal sau din ceramică.[3] O altă opțiune o reprezintă coroanele dentare pe suport de zirconiu. Zirconiul constituie suportul (baza) peste care va veni porțelanul, acesta fiind modelat după forma dinților vecini. Spre deosebire de alte materiale ceramice, oxidul de zirconiu (ZrO2 cunoscut sub numele de zirconiu) este un material cu o rezistență foarte mare la fisuri. 

O altă caracteristică remarcabilă a zirconiului este conductivitatea termică foarte scăzută și bio-compatibilitatea cu organismul. Efectul estetic singular al zirconiului poate fi cel mai mare avantaj al acestuia. Aspectul natural este datorat trecerii luminii prin el, astfel încât atunci când privim o coroana din zirconiu sau un dinte natural, nu se poate observa nici o diferență.

În general, o coroană dentară rezistă între 5 și 15 ani. Depinde de materialul din care este realizată, de cât atent îți îngrijești dinții, dar și de alți factori.

Nici cea mai bună proteză dentară totală nu va rezista toată viața. Cât timp durează depinde de tipul de proteză de care ai nevoie, materialele utilizate și de cât de atent o îngrijești, dar, în medie, se înlocuiește după 5-7 ani.[4]

Protetica dentară oferă numeroase soluții pentru cei care doresc să-și recapete funcționalitatea și sănătatea danturii și să aibă zâmbetul perfect pe care îl merită. Te așteptăm la Puredent pentru a afla care dintre acestea este cea potrivită pentru tine. Sună la 0721904777 și fă-ți o programare! Pentru informații suplimentare, ne poți scrie pe adresa de email info@puredentalclinic.ro